
Klassisk Bloody Mary Opskrift
Denne Bloody Mary opskrift er et bud den klassiske cocktail opfundet i 1921 af bartenderen Fernand Petiot på baren Harry’s New York Bar i Paris. Oprindelsen til navnet “Bloody Mary” er ukendt, men en oplagte forbindelse kan trækkes til Dronning Maria 1. af England. Bloody Mary har ry for at være god til dagen derpå mod tømmermænd. Den klassiske udgave består af vodka, tomatjuice suppleret af stærke sager som eks. peber og tabasco mv.
Varianter bygget på den originale Bloody Mary Opskrift
Drikken har også udviklet sig over tid, hvor forskellige variationer som “Bloody Maria” (lavet med tequila i stedet for vodka) og “Bloody Bull” (lavet med oksekød bouillon) bliver skabt. Nogle barer og restauranter tilbyder også “byg-din-egen” Bloody Mary-barer, hvor kunderne kan tilpasse deres drikkevarer med forskellige krydderier, varme saucer og pynt. Men dette er altså den klassiske Bloody Mary opskrift i sin oprindelige form, der efter sigende blev udtænkt i 1921.
Opskrift på den klassiske Bloody Mary, drink bestående af vodka, tomatjuice suppleret af eks. peber, tabasco mv.
Ingredienser
Ingredienser
1 knsp. | Salt *gerne sellerisalt |
1 skive | Citron *skåret i båd |
1 skive | Lime *skåret i båd |
½ dl | Vodka |
1 dl | Tomatjuice |
½ tsk. | Tabasco Sauce |
¼ tsk. | Worcestershire Sauce |
1 knsp. | Peber *friskkværnet |
2 stk. | Oliven *grønne |
1 stilk | Bladselleri |
Fremgangsmåde
-
Tilberedning af Bloody Mary
- Hæld lidt sellerisalt ud på en lille tallerken.
- Gnid den våde side af citron eller lime skiven på kanten af glasset.
- Rul ydersiden af kanten af glasset i sellerisaltet indtil hele kanten er dækket af sellerisalt.
- Pres citron- og limeskiverne i en shaker og smid derefter skiverne ned i shakeren sammen med den pressede saft.
- Tilføj vodka, tomatjuice, Tabasco- og Worcestershire sauce, peber og paprika, plus en knivspids sellerisalt til den pressede saft i shakeren.
- Ryst shakeren stille og roligt og hæld blandingen over i glasset.
- Pynt med et par grønne oliven spiddet på pind, en skive lime og en stilk selleri.
Om Bloody Mary
Bloody Mary er en cocktail, der indeholder vodka, tomatjuice og andre krydderier og smagsstoffer, inklusive Worcestershire sauce, varme saucer, hvidløg, urter, peberrod, selleri, oliven, salt, sort peber, citronsaft, limesaft og sellerisalt. Cocktailen indtages normalt om morgenen eller tidlig eftermiddag i USA og er kendt som en tømmermændskur.
Historien bag den klassiske Bloody Mary Opskrift
Bloody Mary’en blev efter sigende opfundet i 1920’erne eller 1930’erne. Der er dog forskellige teorier om drikkens oprindelse og dens navn. Der er også forskellige varianter, herunder Red Snapper (også kaldet Bloody Margaret), Jomfru Maria, Cæsar og Michelada.
Ifølge Fernand Petiots barnebarn hævdede den franske bartender Fernand Petiot at have opfundet den klassiske Bloody Mary opskrift i 1921, længe før nogen af de senere påstande. På det tidspunkt arbejdede Fernand Petiot på New York Bar i Paris (som senere blev til Harry’s New York Bar). En bar, der ofte besøgtes af Ernest Hemingway og andre amerikanske migranter. Rygtet har det, at den originale opskrift blev skabt i et spontant øjeblik og efter barens traditioner – kun bestående af vodka og tomatjuice.
En forfining af George Jessel’s drink
En anden udgave af historien er at Fernand Petiot opfandt dén moderne udgave af drinken i 1934 som en forfining af George Jessel’s drink på King Cole Room i New Yorks St. Regis Hotel. “Jeg udtænkte Bloody Mary’en, Jessel sagde, at han skabte det, men hans udgave var virkelig intet andet end vodka og tomatjuice. Jeg dækker bunden af shakeren med fire store streger salt, to streger sort peber, to streger cayennepeber og et lag Worcestershire-sauce. Jeg tilføjer derefter et skvæt citronsaft og noget knust is, putter to ounce vodka og to ounces tyk tomatjuice i, ryster, sigt og hæld.” – Fernand Petiot.
Instruktionsvideo for tilberedelse af Bloody Mary
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 123 kcal |
Fedt | 0.09 g |
Mættet fedt | 0.013 g |
Enkeltumættede fedtsyrer | 0.01 g |
Flerumættede fedtsyrer | 0.034 g |
Kulhydrat | 4.88 g |
Sukker | 3.6 g |
Kostfibre | 0.4 g |
Protein | 0.75 g |
Galleri
Om Opskriften
Andre påstande om cocktailens oprindelse
New Yorks 21 Club har to historier forbundet med cocktailens oprindelse. En af disse er, at den har sin oprindelse i 1930’erne af bartender Henry Zbikiewicz. En anden tilskriver drikkens opfindelse til komikeren George Jessel, der frekventerede 21 Club.
I en udgivelse fra 1939 af El Floridita kaldet “Floridita Cocktails”, nævnes en opskrift kaldet “Mary Rose” med hovedingredienserne af en moderne Bloody Mary. Dette hæfte kan være en af de tidligste publikationer, der skildrer navnet “Mary”, der bruger de samme ingredienser som nutidens Bloody Mary.
Magasinet Life i 1942
Bloody Mary blev af magasinet Life i 1942 beskrevet som en ny cocktail under navnet “Red Hammer”, bestående af tomatjuice, vodka og citronsaft. Mindre end en måned senere foreslog en Life-annonce for French’s Worcestershire Sauce at tilføje den til en “Tomatjuice Cocktail” sammen med tomatjuice, salt og peber. Tilsætning af salt til den alkoholiske drik blev samme år foreslået i en historie i Hearst’s International Combined with Cosmopolitan.
Navnets oprindelse
Navnet “Bloody Mary” er forbundet med adskillige historiske personer – især dronning Mary I af England, kaldet “Bloody Mary” i Foxes Book of Martyrs for at forsøge at genetablere den katolske kirke i England – og fiktive kvinder fra folklore.[citat. havde brug for. Nogle mener, at inspirationen til navnet var Hollywood-stjernen Mary Pickford. Andre sporer titlen til en servitrice ved navn Mary, som arbejdede på en Chicago-bar kaldet Bucket of Blood.
Bloody Mary blev hurtig populær
Uanset oprindelse blev Bloody Mary hurtigt populær i USA i 1940’erne og 1950’erne, og det er stadig en populær cocktail den dag i dag. Cocktailen serveres ofte som en brunchdrink eller en tømmermændskur, og den kan pyntes med en række forskellige ting som selleri, oliven eller endda bacon.
En Cocktails Renaissance
I de senere år har Bloody Mary oplevet en genopblussen i popularitet, hvor mange barer og restauranter tilbyder kreative og unikke bud på den klassiske cocktail. Nogle barer tilbyder endda “bundløse” Bloody Marys som en del af en brunchspecial. Bloody Mary en populær cocktail med en historie, der er noget indhyllet i mystik. Mens drikkens oprindelse og dens navn kan diskuteres, står det klart, at det har været en elsket drink i mange årtier og fortsat vil blive nydt mange år fremover.
Det er værd at bemærke, at opskriften på Bloody Mary er blevet ændret- og udviklet gennem årene og kan variere alt afhængigt af region, kultur og personlig præference. Drikken er blevet en hæfteklammer i mange barer og restauranter rundt om i verden, og dens popularitet fortsætter umiddelbart med at vokse.Men hvor omend alting er, kan de fleste vist blive enige om at det er en ganske unik cocktail med en interessant histore.