
Old Fashioned er en klassisk cocktail der består af en blanding af sukker, bitter og whisky, pyntet med lime eller appelsinskræl serveret i et “rocks glass”. Old Fashioned blev som cocktail udviklet i løbet af det 19. århundrede og fik sit navn i 1880’erne. Old Fashioned cocktailen er på IBA’s officielle cocktail liste” og én ud af seks grundlæggende drinks listet i David A. Embury’s – The Fine Art of Mixing Drinks.
Old Fashioned er en klassisk cocktail bestående af en blanding af sukker, bitter og whisky pyntet med lime eller appelsinskræl.
Ingredienser
Ingredienser
45 ml | Whisky *Bourbon el. Rye |
1 stk. | Sukkerknald *el. bar-ske sukkersirup |
½ tsk. | Angostura Aromatic Bitters |
½ tsk. | Vand |
Fremgangsmåde
-
- Kom alle ingredienserne i et glas og rør indtil alt sukkeret er helt opløst.
- Tilsæt isterninger
- Klem en lidt appelsinskræl over drinken så olierne spredes over den.
- Pynt med et stykke appelsinskræl og server.
En Old Fashioned er mere end whisky
Bourbon Old Fashioned er mere end blot whisky krydret og sødet og på trods af sin sofistikerede enkelhed, forbliver drinken lige så relevant i dag, som den var, da den første gang fangede drikkernes hjerter for omkring 200 år siden.
Den klassiske Old Fashioned opskrift kan dateres tilbage til 1806
Man kan tegne en lige linje, der forbinder Old Fashioned med den første registrerede definition af cocktailkategorien (cirka 1806), som krævede spiritus, sukker, vand og bitter. The Old Fashioned møder disse historiske krav, alene ved at tilføje lidt whisky, sukker, vand og aromatisk bitter. Man kan selvfølgelig også springe historietimen over og blot lave drinken. Gør det sidste, hvis du allerede er tørstig 🙂
Brug en god Bourbon Whisky
Start med at bruge god amerikansk Bourbon whisky og gerne fra Kentucky. Reglen er, at hvis du ikke vil drikke/nippe til whiskyen rent, har whiskyen ingen plads ved roret på en Bourbon Old Fashioned. Der findes whiskydrinks til at maskere undermåls sprut – Old Fashioned er ikke én af dem. Derudover kan cocktail-segmentet deles i to lejre; dem der hælder til at bruge sirup og dem der hælder til at bruge sukker.
Drinken er ikke en hastesag
Mens en barske sirup kan halvere forberedelsestiden, berøver sirup noget af den vægt og tekstur, der giver en Old Fashioned dens dybe appel. Granuleret sukker eller en sukkeknalder er vejen, hvis du vil lave drinken som tilbage i 1800-tallet. Vælg en simpel sirup, hvis du går efter en cocktail med en mere moderne twist. En Bourbon Old Fashioned skal nydes uden hastværk – den går ingen steder. Men skulle du vælge at bruge sirup i stedet for sukker – skal du blot have i tankerne at sirup tilføjer lidt mere vand til drinken. Benytter mand sirup bør man have det i tankerne når man doserer mængden af is og omrøring.
Old Fashioned opskrift alternativer
Når man har fået styr på den klassiske en Bourbon Old Fashioned opskrift, kan man også prøve at lave cocktailen med Rye whisky (whisky lavet på rug), hvilket resulterer i en lidt mere krydret drink. Man kan også rom, brandy eller et hvilket som helst antal spiritus – Old Fashioned er trods alt mere en skabelon – end en eksakt videnskab. Men der er noget ved Bourbon-versionen, som drikkerne er kommet tilbage til i årtier. Så hvorfor ændre med perfektion!
Instruktionsvideo for tilberedelse af Old Fashioned
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 250 kcal |
Kulhydrat | 3 g |
Galleri
Om Opskriften
Historien bag Bourbon Old Fashioned
En Old Fashioned var én af de mere simple og tidligere versioner af cocktails, før den udviklede avancerede bartenderteknikker og opskrifter i den senere del af det 19. århundrede. Den første dokumenterede definition af ordet “cocktail” var som svar på et læserbrev, der bad om at definere ordet i 6. maj 1806-udgaven af The Balance and Columbian Repository i Hudson, New York.
Et kraftigt sammenkog
Den 13. maj 1806 skrev avisens redaktør: “at det var et kraftigt sammenkog af spiritus, bitter, vand og sukker.” Det blev også omtalt som en bitter slynge og er i bund og grund opskriften på ”gammeldags”. J.E. Alexander beskriver cocktailen på samme måde da han 1833, stødte på den i New York City, som værende ”rom, gin eller brandy, betydelig vand, bitter og sukker.” Han inkluderer dog også en muskatnødgarniture.
Et modsvar til de mere komplekse cocktails
I 1860’erne var det almindeligt, at orange Curaçao (https://da.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao_(lik%C3%B8r)) , absint og andre likører blev tilføjet til cocktailen. Efterhånden som cocktails blev mere komplekse, begyndte drikkere der var vant til mere ligetil cocktails, at bede bartendere om noget, der ligner drinks fra før 1850’erne.
Simpelt blev til gammeldags
Som et resultat kom det originale sammenkog, omend i forskellige proportioner, tilbage på mode og blev omtalt som “gammeldags”.De mest populære af de moderne “gammeldags” cocktails blev lavet med whisky, ifølge en bartender fra Chicago, citeret i Chicago Daily Tribune i 1882, hvor rug var mere populær end Bourbon. Han beskriver en lignende kombination af spiritus, bitter, vand og sukker fra 76 år tidligere.
Fra Louisville til New York City
Pendennis Club, en herreklub grundlagt i 1881 i Louisville, Kentucky, hævder, at den gammeldags cocktail blev opfundet der. Historien fortæller, at den gammeldags opskrift var blevet udviklet af en bartender på den klub til ære for oberst James E. Pepper. Derefter bragte en fremtrædende Bourbon-destilleri den til Waldorf Astoria hotelbar i New York City.
Tvivl om oprindelseshistorien
Cocktailkritiker David Wondrich finder denne oprindelseshistorie usandsynlig. Den første omtale på tryk af “Old Fashioned Cocktails” var i Chicago Daily Tribune i februar 1880 – før Pendennis Club blev åbnet. Derudover var The Old Fashioned simpelthen en ompakning af en drink, der længe havde eksisteret.
Med sin idé med rod i byens historie udnævnte byen Louisville i 2015 Old Fashioned som sin officielle cocktail. Hvert år, i løbet af de første to uger af juni, fejrer Louisville “Old Fashioned Fortnight“. Dette omfatter Bourbon-begivenheder, cocktailspecialiteter og National Bourbon Day, der altid fejres den 14. juni.