Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Vitamin B12 som beskyttelse for den aldrende hjerne
Evnen til at absorbere B12 afhænger blandt andet af mavesyre og enzymet pepsin. Når man ældes, ophøre syreproducerende celler i maven med at fungere, en tilstand kaldet atrofisk gastritis.

B12 har betydelig indflydelse på hjernens udvikling

De fleste voksne mennesker spiser som regel en relativ velafbalanceret kost bestående af de sædvanlige fødevaregrupper, herunder rimelige mængder af animalsk protein. De fleste mennesker har ligeledes en tendens til at afvise råd om at tage en form for tilskud af vitaminer. Tager man som voksenperson vitamintilskud, er det som oftest i form af eks. tilskud af D-vitamin, baseret på dets sundhedsmæssige fordele, især for modne/ældre mennesker. Når det så er sagt, er der i nyere tid ligeledes etableret en almen forståelse- og anerkendelse for at B12 har signifikant betydning for den aldrende hjernes trivsel og vedligehold.

Kilder til B12

Animalske proteinfødevarer – kød, fisk, mælk, ost og æg – er alle pålidelige naturlige kilder til B12-vitamin i mad, som de fleste får rigelige mængder af i deres almindelige kost og som indgår i de fleste madopskrifter. Men som man ældes bør man spørge sig selv om man nu også får det fulde udbytte af B12 ud fra den kost man indtager.
Det er sådan at evnen til at absorbere B12 naturligt til stede i fødevarer afhænger af tilstedeværelsen af tilstrækkelig mavesyre, enzymet pepsin og et gastrisk protein kaldet iboende faktor for at frigive vitaminet fra det fødevareprotein, det er knyttet til. Først da kan vitaminet absorberes af tyndtarmen. Efterhånden som man ældes, kan syreproducerende celler i maven gradvist ophøre med at fungere, en tilstand kaldet atrofisk gastritis.

B12, Perniciøs Anæmi og mangel på røde blodlegemer

I 1915 opdagede forskere, at visse mennesker havde en tilstand kaldet perniciøs anæmi, en mangel på røde blodlegemer, der i sidste ende blev identificeret som en autoimmun sygdom, der forårsager tab af maveceller, der er nødvendige for B12-absorption.

“Depression, demens og mental svækkelse er ofte forbundet med” en mangel på B12 og dets ledsagende B-vitaminfolat, “især hos ældre,” – viser et studie af Dr. Rajaprabhakaran Rajarethinam, en psykiater ved Wayne State University School of Medicine. Heri beskrives en 66-årig kvinde indlagt med svær depression, psykose og tab af energi og interesse for livet, der havde ekstremt lave blodniveauer af B12, og hvis symptomer næsten helt blev vendt ved injektioner af B12-vitaminet.

“En B12-vitaminmangel som årsag til kognitive problemer er mere almindelig, end vi tror, især blandt de ældre, der bor alene og ikke spiser ordentligt,” – Dr. Rajarethinam.

B12 bidrager til beskyttelse fa hjernen

Europæiske forskere har ligeledes påvist, at det at give B12 til mennesker, i vitamin-underskud, bidrog til at beskytte dele af de områder af hjernen, der er beskadiget af Alzheimers sygdom. I en toårig undersøgelse ved University of Oxford af 270 ældre end 70 år, med mild kognitiv svækkelse og lave B12-niveauer fandt Dr. Helga Refsum, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, reduceret cerebral atrofi (hjernesvind) hos dem, der blev behandlet med høje doser af vitaminet.

Op til 30% af personer over 50 år producerer for lidt mavesyre

Det anslås at mellem 10 og 30 procent af mennesker over 50 år producerer for lidt mavesyre til at frigive B12 fra dets bærerprotein i fødevarer, og som årene skrider frem, stiger procentdelen af producenter med lavt syreindhold. Men mange mennesker ved ikke, at de producerer utilstrækkelige mængder mavesyre. Faktisk tyder en undersøgelse af unge voksne – kaldet Framingham Offspring Study – på, at utilstrækkelig absorbering af B12 fra fødevarer kan være almindelig blandt voksne i alderen 26 til 49, så følgende råd kan ligeledes vedrøre dem.

Det anbefales at voksne over 50 år får det meste af deres daglige behov for B12 – 2,4 mikrogram for personer 14 og ældre, lidt mere for kvinder, der er gravide eller ammer – fra en syntetisk form af vitaminet, der findes i fødevarer beriget med B12 eller i et multivitamin-tilskud. Syntetisk B12 er ikke bundet til protein og omgår dermed behovet for mavesyre.

Hvem har risiko for at være i B12 underskud

Visse grupper udover ældre mennesker er også i risiko for en B12-mangel. Dette omfatter vegetarer og veganere, der spiser lidt eller ingen animalske fødevarer; mennesker med lidelser i maven og tyndtarmen som cøliaki og Crohns sygdom samt mennesker, hvis fordøjelsessystem er blevet kirurgisk reduceret til vægttab eller behandling af kræft eller lignende.

Blandt dem, der mest sandsynligt mangler B12, er de ældre patienter på plejehjem, hvis kostvaner er begrænsede, og denne mangel kan delvis forklare symptomerne på kognitiv dysfunktion, der er så almindelig blandt plejehjemsbeboere. Mens en B12-mangel kan tage år at udvikle, kan indgribende symptomer være foruroligende og i sidste ende ødelæggende. Det kan også være udfordrende at forbinde sådanne symptomer med en næringsstofmangel.

Symptomer på B12-mangel

Symptomer på B12-mangel omfatter træthed, prikken og følelsesløshed i hænder og fødder, muskelsvaghed og tab af reflekser, som kan udvikle sig til forvirring, depression, hukommelsestab og demens, da manglen bliver mere alvorlig. Tidlige symptomer kan vendes ved behandling med høje doser af B12, normalt givet ved injektion. Men symptomer relateret til nerveskader og demens er mere tilbøjelige til at være permanente.

Således er det især vigtigt for personer med risiko for en B12-mangel at jævnligt få sit blod testet for dette med jævne mellemrum. Vegetarer og veganere behøver ikke fortvivle. Ud over B12-kosttilskud er forskellige kommercielt tilberedte plantebaserede fødevarer, som nogle morgenmadsprodukter, ikke-mejerimælk og sojaprodukter og en type ernæringsgær, beriget med syntetisk B12. I veganske kredse anbefales det at mand spiser to til tre berigede måltider om dagen, for at få mindst tre mikrogram B12.

Alting med måde

Hæmatolog Dr. Ralph Carmel, tilknyttet New York University, har studeret virkningerne af B12 og advarer mod at tage for store doser af vitaminet. Det er hans opfattelse at “Folk, der virkelig har brug for B12 ikke er klar over dette” og dem, der ikke har brug for det ofte tager for store doser. Der er dog på nuværende tidspunkt, ikke tiltrækkelig viden om effekten eller b12-vitamin bivirkninger ved indtag af for store doser. Det vides dog at kroppen har en naturlig begrænsning for hvor meget den optage.

07.12.2018 af