
Æg
Når vi i Danmark spiser æg, menes der typisk hønseæg (æg lagt af høns). Et almindelige hønseæg vejer normalt omkring 60 gram, og æg fra de mindre dværghøns vejer normalt omkring 40 gram. Skallen på et hønseæg udgør omkring 10 % af æggets vægt, Æggehviden udgør ca. 60 % af æggets vægt og består af 88 % vand og 12 % tørstof, primært protein. Æggeblommen udgør ca. 28 % af æggets vægt med ca. 50 % vand.
Udseende
Farven på æg afhænger naturligvis af hønseracen. Hvide racer lægger generelt hvide æg. Brune og røde lægger generelt brune æg. Kun det yderste lag på skallen er farvet. Æg har almindeligvis en brun eller hvid skal, men der findes også hønseracer, der lægger turkisblå og mahognifarvede æg.
Klasser (størrelser)
Æg klassificeres (sorteres) efter forskellige kriterier som eks. hvor gamle de er, hvor store de er og har de fejl osv.