Avocado

Hvad er en avocado?

En avocado er en frugt med en glat skræl, som kan variere i farve fra grøn til mørkebrun. Indeni har den en blød, smør-agtig konsistens og en nøddeagtig smag. Avocadoen indeholder en stor sten i midten. På grund af sit høje indhold af sunde fedtstoffer, primært monoumættede fedtstoffer, adskiller avocado sig fra de fleste andre frugter.

Hvor kommer avocadoen fra?

Avocadoens oprindelse kan spores tilbage til det sydlige Mexico for over 10.000 år siden. Siden da er den blevet dyrket i forskellige regioner fra Central- og Sydamerika til Asien, Afrika og Middelhavslandene. I dag er Mexico stadig den største producent af avocados i verden.

Hvilke madretter benyttes avocado typisk i?

Avocado er utroligt alsidig i madlavning. Den mest kendte ret, hvor avocado spiller hovedrollen, er nok guacamole, en mexicansk dip lavet af most avocado, lime, krydderier og ofte tilsat ingredienser som tomater, løg og koriander. Avocado bruges også i salater, sandwiches, smoothies og som pålæg på toast. Desuden benyttes avocadoen også i nogle overraskende sammenhænge, f.eks. i desserter som is og chokolademousse, hvor den bidrager med en cremet konsistens.

Udover dens lækre smag og konsistens er avocadoen også kendt for sine sundhedsmæssige fordele. Den er rig på vitaminer (såsom B-vitaminer, vitamin K, E og C), mineraler (især kalium) og kostfibre. Desuden er de monoumættede fedtstoffer i avocado hjertesunde og kan bidrage til en bedre kolesterolprofil.