Ingefær

Ingefær er en gammel kulturplante, som stammer fra Sydøstasien. Ingefær bliver brugt som krydderi i mange – måske de fleste – madlavningstraditioner i verden.

Madlavningsbrug
Unge ingefærrødder er saftige og har en meget mild smag, hvilket gør, at de ofte bliver syltet i eddike eller sherry som lækkerbidsken eller bare brugt i tilberedningen af anden mad. Ældre ingefærrødder er betydeligt mere tørre og har seje fibre. Saften fra ældre ingefærrødder har en stærk smag og bruges ofte i asiatisk mad til at skjule andre stærke smagsstoffer[kilde mangler], såsom i lammekød og fisk.

Ingefær bliver også lavet til slik, brugt som smagsstof i småkager og er det primære smagsstof i ginger ale (oversat ingefærøl), en sød læskedrik. I vestlig madlavning bliver ingefær næsten kun brugt til søde sager[kilde mangler], såsom ginger ale, småkager, slik og kager. Tørret ingefærpulver har en meget skarp smag, der ikke minder meget om frisk ingefær. Af denne grund kan man ikke anvende en af de to former for ingefær som erstatning for den anden.

Enæring
Tørret, stødt ingefær (10% vand) indeholder højt indhold af flere essentielle næringsstoffer, særligt mangan. På grund af dens store vandindhold (80%), har rå ingefærrod generelt lavede ernæringsindhold udtrykt pr. 100 gram.[bør uddybes]