Isterning

Hvad er isterninger?

Isterninger er små, faste blokke af frosset vand, som primært bruges til at nedkøle drikkevarer og mad. De dannes ved at fylde vand i specielle bakker eller forme og derefter fryse det i en fryser indtil det bliver solidt.

Hvor kommer isterninger fra?

Selvom konceptet med at bruge is til at nedkøle ting går mange tusind år tilbage, blev isterninger i deres nuværende form mere almindelige med opfindelsen af køleskabet og den hjemlige fryser. Før dette blev store blokke af is hentet fra frosne søer eller produceret i ishuse og derefter leveret til hjem og virksomheder. Med teknologiens fremgang blev det muligt for den gennemsnitlige forbruger at lave og opbevare egne isterninger hjemme.

Hvilke madretter og drikkevarer benyttes isterninger typisk i?

Isterninger er mest almindelige i kolde drikkevarer, såsom cocktails, limonade, iste og sodavand, for at holde dem kolde og forfriskende. De anvendes også i madlavning til processer som hurtig afkøling af bouillon eller sauce (for at fjerne overskydende fedt) eller i isvandsbade til at stoppe madvarer fra at blive for tilberedte (f.eks. blancherede grøntsager). Desuden bruges isterninger ofte i præsentationen af skaldyr, især østers og rejer, for at holde dem friske.

Selvom isterninger primært er vand, er kvaliteten og renheden af vandet afgørende for smagen og klarheden af isen. For dem, der går meget op i cocktails, kan specielle isblokke eller former laves for at skabe klar, smuk is, der ikke smelter så hurtigt og dermed ikke fortynder drinken for hurtigt.