Kidneybønner

Hvad er kidneybønner?

Kidneybønner, også kendt som røde bønner på grund af deres karakteristiske røde farve, er en type bælgfrugt, der er både nærende og alsidig. Navnet “kidney” henviser til bønnernes form, som minder om menneskelige nyrer. Disse bønner er rige på proteiner, fibre og essentielle vitaminer og mineraler, hvilket gør dem til et fremragende valg for dem, der søger en plantebaseret proteinkilde.

Hvor kommer kidneybønner fra?

Kidneybønner har været en del af den menneskelige kost i tusinder af år, og de menes at stamme fra Mellem- og Sydamerika. De blev senere introduceret til Europa og andre dele af verden af spanske og portugisiske opdagelsesrejsende i 1500-tallet. I dag dyrkes de i mange regioner over hele verden, fra USA til Asien.

Hvilke madretter benyttes kidneybønner typisk i?

Kidneybønner er en populær ingrediens i en række retter globalt. De er en central ingrediens i den klassiske mexicanske ret “chili con carne” og i den traditionelle Cajun-ret “red beans and rice” fra Louisiana, USA. Kidneybønner bruges også i salater, supper, gryderetter og som fyld i burritos og wraps. I Indien er røde bønner også en vigtig del af nogle curryretter.

Det er vigtigt at forberede kidneybønner korrekt, da rå eller utilstrækkeligt kogte bønner indeholder phytinhemagglutinin, et naturligt forekommende toksin, der kan forårsage mavebesvær. Tørrede kidneybønner skal blødlægges i adskillige timer eller natten over og derefter koges godt, inden de forbruges. Dåsekidneybønner er normalt allerede kogt og klar til brug efter skylning.