Marcipan

Hvad er marcipan?

Marcipan er en konfekture lavet af malede mandler, sukker og vand. Ren rå marcipan har en en glat, bøjelig konsistens og bruges ofte som dekorativ glasur eller fyld til kager og bagværk. Dens karakteristiske smag stammer fra bittermandler, der typisk udgør mellem 4% og 6% af det totale mandelindhold efter vægt.

Hvor stammer marcipanen fra?

Dens oprindelse kan spores tilbage til Mellemøsten og Middelhavsområdet, hvor mandler var en almindelig ingrediens i slik og kager. De tidligste kendte referencer findes i arabiske tekster fra det 9. århundrede, hvor det blev omtalt som “mawzaban”. Det antages, at den først blev bragt til Europa af maurerne (folk fra Marokko og Algeriet) under deres invasion af den Iberiske halvø i det 8. århundrede.

Fra den Iberiske halvø (også kaldt Den Pyrenæiske Halvø) spredte den sig til Middelhavsområdet og ankom til sidst til Europa i det 12. århundrede, hvor den hurtigt blev populært som en luksus madvare der ofte blev serveret til banketter og som gaver til kongelige. Den blev ligeledes benyttet som ingrediens i mange traditionelle europæiske slik og kager.

I det 14. århundrede blev den særlig populær i Tyskland, hvor den blev kendt som “marzapane”. Den menes at være blevet introduceret til Tyskland af handlende fra Venedig, der bragte den søde godbid til byen Lübeck, som blev kendt som “marcipanbyen” og som den dag i dag fortsat er berømt for sin produktion. I Tyskland er den en traditionel julegave der ofte er formet som frugt eller i andre festlige designs.

I løbet af det 15. århundrede blev den ligeledes introduceret til Italien, hvor det blev kaldt “marsipan”, og italienerne begyndte at bruge det som fyld til kager og bagværk. Italien har ligeledes en lang tradition for marcipanfremstilling, hvor øen Sicilien er særlig berømt for sin høje kvalitet.

Den var også populær i de kongelige domstole i Europa, hvor det blev brugt til at lave udførlige desserter og konfekt. I det 16. århundrede skabte den berømte tyske kunstner og grafiker Albrecht Dürer endda en gravering af marcipanfrugter, der viser de indviklede designs, der kunne skabes med marcipanmassen.

I Danmark benyttes mandel- og sukkermassen som fyld til det traditionelle wienerbrød kendt som “marcipangrise“.

Sundhed og det moderne opskriftsbrug

Marcipanen er høj på fedt og kalorier på grund af dets vigtigste ingrediens, mandler. Den indeholder også små mængder vitaminer og mineraler, såsom E-vitamin, magnesium, kalium, jern, fosfor, B-vitaminer og bør indtages i moderation som en del af en afbalanceret kost. Mandler er dog også en god kilde til protein, fiber og sunde fedtstoffer.

Mandel- og sukkermassen benyttes i en lang række søde retter som eks. konfekt, i is og bagværk. En populær anvendelse er som fyld til kager og bagværk, såsom den traditionelle tyske marcipan stollen. Det kan også formes og farves for at skabe dekorative spiselige figurer til kager og desserter – de fleste kan nok mindes hjemmelavet slik til jul og nytår mv.

Derudover kan den blandes med chokolade for at lave chokoladedækkede marcipanslik som eks. Anthon Bergs marcipanbrød eller bruges som en sød belægning til frugt. Den kan også smages med en række ingredienser som citron, appelsin eller rosenvand. Mulighederne for er uendelige, hvilket gør det til en alsidig ingrediens for enhver konditor at eksperimentere med.