Nudler

Hvad er nudler?

Nudler er lange, tynde strimler af dej, som typisk fremstilles af hvede, ris, majs eller andre kornprodukter. De kan også laves af stivelsesholdige fødevarer som søde kartofler eller kartofler og varieres i form og størrelse alt efter oprindelsesland og kultur. De kan være alt fra meget fine tråde, som i glasnudler, til bredere bånd, som i fettuccine. Tilberedningsmetoderne varierer også; nogle nudler koges, mens andre steges eller dampes.

Nudlernes tekstur og smag kan variere betydeligt afhængigt af ingredienserne og tilberedningsmetoden. For eksempel er risnudler ofte blødere og har en mildere smag end hvedenudler. Glasnudler, som typisk laves af mungbønnestivelse, er gennemsigtige og har en glat tekstur. Nudler kan også være tilsat smagsstoffer eller farvestoffer, som spinat eller tomat, for at give ekstra smag eller farve.

Hvor stammer nudlee fra?

Nudlens præcise oprindelse er omdiskuteret, men det er almindeligt accepteret, at de har en lang historie i asiatisk kulinarisk tradition. Kina hævder ofte at være det oprindelige hjemland for nudler, med arkæologiske fund af nudler, der går mere end 4.000 år tilbage. Dog har også Italien og Mellemøsten lange traditioner med nudler eller nudlelignende retter. Uanset oprindelse, har nudler spredt sig globalt og er blevet en integreret del af mange nationers kulinariske landskab.

Hvilke madretter benyttes nudler typisk i?

Nudler findes i en utrolig variation af retter rundt om i verden. I Asien er de en hovedingrediens i retter som den kinesiske “chow mein” (stegte nudler), den japanske “ramen” (en nudelsuppe med forskellige toppings) og den vietnamesiske “pho” (en risnudelsuppe med oksekød eller kylling). Vil du i gang med asiatiske opskrifter med nudler og opskrifter på wok, kan bogen “Ramen: 80 nemme nudelskåle og bouillonner” anbefales.

I Italien er pasta, en form for nudler, essentiel i retter som spaghetti bolognese, lasagne og fettuccine Alfredo. Mange kulturer har også deres egne unikke nudelretter, fra de ungarske “nokedli” til de tyske “spätzle”. Vil du igang med de Italienske varianter, kan vi anbefale bogen “Pasta på Italiensk“.

Nudler på den hurtige måde

Nudler behøver ikke være store gastronomiske projekter med komplicerede arrangementer af wok, olier og grøntsager mv. Hvis man har lyst til at få et fast-foo nudle-fix, kan det klares med tørrede nudler, som eks. Yum instant noodles eller mama instant noodles.