
Rørsukker
Hvad er rørsukker?
Rørsukker er en type sukker, der udvindes fra sukkerrør, en tropisk græsart. Sukker fra sukkerrør er en af de mest almindelige sukkerkilder i verden ved siden af sukker fra sukkerroer. Rørsukker indeholder saccharose og fremstilles ved at udtrække saften fra sukkerrør, som derefter koges for at danne krystaller og derefter centrifugeres for at fjerne melasse, hvilket giver den karakteristiske gyldne eller brune farve afhængig af forarbejdningsgraden.
Hvor kommer rørsukker fra?
Sukkerrør stammer fra Sydasien og Melanesien og har været dyrket i tusinder af år. Med tiden spredte dyrkningen sig til Mellemøsten og Middelhavet og senere til Amerika gennem europæiske kolonister. I dag er lande som Brasilien, Indien og Thailand blandt de største producenter af rørsukker i verden.
Hvilke madretter benyttes rørsukker typisk i?
Rørsukker bruges bredt i kulinariske anvendelser rundt om i verden. Det bruges som sødemiddel i kager, desserter, chokolade, konfekture, og som eks. drys på pandekager og mange andre fødevarer. Det giver også en dybde af smag i mange opskrifter, der går ud over simpel sødme. I nogle kulturer bruges det også i visse typer af fermenterede drikkevarer eller som en ingrediens i forskellige saucer og glasurer. Rørsukker kan også findes i forskellige former, herunder sukkersirup og melasse, der begge stammer fra forarbejdningen af sukkerrør.
Bortset fra sin kulinariske anvendelse er sukkerrør også en vigtig kilde til bioethanol, en vedvarende energikilde. Desuden har rørsukker også en historie fyldt med kontroverser, især i relation til den transatlantiske slavehandel, da dyrkning og forarbejdning af sukkerrør i kolonitiden var stærkt afhængig af slavearbejde.