Spinat

Spinat er en etårig grøntsag som dyrkes for dens spiselige grønne blade. Af beslægtede arter kan nævnes Bede-slægten (bl.a. rødbede, sukkerroe og bladbede) og Gåsefod-slægten (bl.a. Quinoa og Hvidmelet Gåsefod), der ligesom spinat alle hører til Amarant-familien (tidl. Salturt-familien).

Spinatens Historie

Spinat dyrkedes allerede for over 2000 år siden i Persien[1] og er derefter blevet bragt til andre verdensdele som kulturplante. Den blev i år 647 bragt til Kina fra Nepal som en gave. Fra disse lejligheder stammer de første kendte kilder, der omtaler spinat. De er skrevet på kinesisk og omtaler spinaten som “persisk urt”[2]. Vores navn “spinat” stammer fra oldfransk “espinache”, som lyder lidt som det arabiske navn for spinat[3].

Botanik

Vilde arter af spinat vokser bl.a. i Den frugtbare halvmåne (område i Sydvestasien), og hvorfra spinaten oprindeligt stammer. Planterne har tilpasset sig de varme somre der ved at gå i stok og slå frø inden det bliver alt for varmt. Det er dagslængden, der sætter frøsætningen i gang. Varme eller en overgang fra mildt til varmt vejr accelererer denne. Efter frøsætningen, visner spinaten bort og frøenes spiring (der aktiveres af lavere temperaturer) starter først om efteråret. Vinter sløver væksten ned, men planterne overvintrer[4] og livscyklen gentager sig med frøsætning, når dagslængden igen er tilpas lang.