Whisky

Hvad er Whisky

Whisky er en alkoholisk drik der er fremstillet på basis af korn (typisk bruges byg, men andre korntyper kan indgå). Whisky skal have en alkoholprocent på mindst 40% og skal i EU være lagret i mindst 3 år.

Der er mange forskellige stilarter og kategorier af whiskey baseret på oprindelsesland, produktionsteknikker og de korn, der anvendes. Whisky findes i mange forskellige versioner som eks. single cask, single malt, blended og grain. Single cask er whisky fra et enkelt fad. Single Malt er fra ét destilleri. Blend er fra minimum 2 destillerier og kan indeholde grain. Grain er lavet på andet end byg – typisk majs eller hvede, men andet kan være brugt. Hver type har sin egen særegne smagsprofil og karakteristika, der varierer alt efter ingredienser, destillationsteknikker og lagring.

Hvor kommer whiskey fra?

En ‘blended whisky’ indeholder som regel whisky fra flere forskellige destillerier, men kan også bestå af en blanding af grain og maltwhisky fra kun ét destilleri. Det produceres i en lang række lande verden over, men Skotland og Irland er de lande som oftest forbindes med fremstillingen af whisky/whiskey. Siden da har produktionen af whiskey spredt sig til andre dele af verden, inklusive USA, Canada og Japan, hver med sin egen unikke tilgang og karakteristika.

Hvilke madretter benyttes whiskey typisk i?

Mens whiskey ofte er forbundet med at blive nydt rent, “on the rocks” eller i cocktails, har den også en plads i køkkenet. Whiskey kan tilsættes i marinader, saucer (f.eks. whiskey-sovs) og desserter som whiskey-chokoladekage eller den traditionelle skotske skål “Cranachan”. Den kan også flamberes for at tilføje en dybde af smag til retter som whiskey-rejer eller steak.