Det franske køkken er et meget varieret køkken. Traditionelt har hver region i Frankrig haft sit eget karakteristiske køkken: i nordvest med smør, crème fraiche og æbler; i Provence (i sydøst) bruges olivenolie, krydderurter og tomater; i sydvest andefedt, foie gras og Karl Johan-svampe; mad fra nordøst Frankrig minder meget om tysk mad og bruger fedt, pølser, øl og sauerkraut. Ud over de fire generelle områder er der mange lokale køkkener som Loiredalens ferskvandsfisk og hvidvine og det baskiske køkkens brug af tomat og chili. I dag er de geografiske forskelle i madlavning dog ikke så store, da der har været større befolkningsudveksling i nyere tid. Men det lokale franske køkken er ved at få en renaissance.
Fransk madlavning anses ofte uden for Frankrig at være den fine mad fra Paris serveret i restauranter til høje priser. Det fine køkken har størstedelen af sin inspiration fra Nordfrankrig, men er mere raffineret. Typisk fransk madlavning i Frankrig har ikke meget til fælles med det fine. Vin og ost er to meget vigtige dele af ethvert fransk køkken både som ingredienser og som tilbehør. Frankrig er i høj grad kendt for sine mange vine og oste.