Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Spanske Køkken
Det spanske køkken er groft og enkelt tilberedt og varierer efter lokale klimamæssige forhold forekomst af råvarer.

Det Spanske Køkken

Det spanske køkken varierer efter lokale klimamæssige forhold forekomst af råvarer. De spanske nordlige provinser blandt andet kendt for Chorizo (krydrede pølser) og retter rig på bønner, frisk fisk og skaldyr. De centrale- og sydlige varmere provinser er mere præget af retter som eksempelvis Gazpacho (kold suppe). I det spanske køkken har landets forskellige regioner sædvanligvis individuelle egnsretter eller regionale udgaver af retterne – eks. ris- og skaldyrsretten paella og æggekagen tortilla. Ligeså varierer sammensætningen af tapes regionalt/lokalt.

Groft, enkelt og rig på ris, kød og grøntsager

Det spanske køkken er generelt groft og enkelt tilberedt og rig på fisk, kød, grøntsager, frugt, brød og krydderier. Olivenolie er uundværlig og sammenkogte retter er populære.

Det sydlige Spanien og Serrano skinken

I det sydvestlige Spanien dyrkes korkegen (træ), hvis agern benyttes som føde til den lokale iberiske svinerace. Det siges at korkegen giver smag til de berømte saltede og tørrede Jamón Serrano og Jamón Ibérico skinker- hvilke er populær spise i hele Spanien. I de senere år har Jamón Serrano og Jamón Ibérico fundet plads i den internationale gastronomiske verden.

Det spanske køkken formet af araberne.

Det spanske køkken blev oprindeligt formet af araberne i perioden år 711-1492 erobrede landet og installerede de første kunstvandingssystemer. Vandingssystemerne gjorde det muligt for spanierne at opdyrke jord, der historisk lå gold. Således blev afgrøder som eksempelvis abrikoser, figner, dadler, citrusfrugter, sukkerrør, auberginer, og ris almindeligt tilgængelige. Ligeledes gjaldt nødder, søde frugter i tørret udgave samt krydderier som kanel, nelliker, safran og især muskat som i dag er hyppige ingredienser i spansk madlavning. Med opdagelsen af Amerika kom ligeledes tomater, peberfrugter, kakao, bønner, majs og kartoflen – som i nutidens køkken danner grundlag for populære spanske og europæiske retter.

28.03.2020 af