Søg
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Hvilken plantebaseret mælk fungere bedst til kaffe? Vi har testet 10 forskellige alternativer
I klimakrisens, bæredygtighedens- og dyrevelfærdens ånd, har vi sat os for at teste om man kan skifte komælk i kaffen ud med plantebaserede, bæredygtige og økologiske alternativer. I testen sammenligner vi smag, ernæring og miljøpåvirkning.

Kan man stadig nyde sin kaffe hvis man dropper mælken

Vi ved, at der er en klimakrise. Og vi ved, at reduktion af mængden af animalske produkter, vi spiser, er en fantastisk måde at reducere vores kulstofaftryk på. En nem måde at komme i gang med plantebaserede fødevarer på er din kaffe. Udskiftning af komælk eller fløde i din daglige kop er en enkel måde at komme i gang med plantebaserede mælkealternativer. Men med så mange variationer af plantebaseret mælk tilgængelig, kan det være svært at overskue hvor man skal starte. Hvert et mælkealternativ smager forskelligt, og nogle efterligner med succes komælk, når de hældes i en varm kop kaffe, mens andre klarer sig mindre godt.

Hvordan sammenligner plantebaserede mælkeerstatninger sig ernæringsmæssigt med komælk?

De fleste plantebaserede alternativer til mælk er ikke på fod med komælk når det kommer til næringsværdier – især ikke med hensyn til protein, calcium og D-vitamin. Når du vælger et alternativ, er det disse næringsstoffer, du skal være opmærksom på. Komælk giver ca. 9 g protein pr. kop, hvilket er 30 procent af dit anbefalede daglige calcium og 45 procent af dit anbefalede D-vitamin. De fleste ikke-mejeriprodukter indeholder få eller ingen proteiner, som måske eller måske ikke er et problem, afhængigt af hvilke andre proteinrige fødevarer du ellers indtager.

Afhængigt af producenten, er mælkealternativer ofte beriget med calcium og D-vitamin – hvilke kræver at du ryster beholderen godt, da vitaminerne ofte adskilles og ender på bunden af kartonen. Det er dog ikke alle plantebaserede alternativer der er beriget til det samme ernæringsmæssige niveau som komælk, og nogle er slet ikke beriget. Så sørg for at læse etiketterne og træffe informerede valg.

Hvordan sammenligner ikke-mejerimælk miljømæssigt med mejeri?

Mens nogle mælkealternativer har en større indvirkning på miljøet end andre, er ethvert plantebaseret valg, bedre for jorden end mælk fra mejerier. En undersøgelse fra University of Oxford viste, at produktion af et glas mælk på mejeri resulterede i næsten tre gange mere drivhusgasemissioner end nogen former for plantebaserede mælk. Så selvom du skulle vælge den vand-slugende mandel, vil planeten stadig have det bedre end hvis du vælger komælk fra mejeriet.

Kaffe og plantebaserede mælkealternativer – Hvordan smager det?

Alle kan ikke lide det samme når det kommer til hvordan ens kaffe smager. De fleste producenter tilbyder således både plantebaseret mælk såvel som creamers – designet til at efterligne fløde – og “barista” -udgaver, der kan dampes til latte og cappuccinoer. Vi har testet de største producenters bud på hvordan et plantebaseret alternativ til mælk i kaffen kan tage sig ud og listet dem alfabetisk herunder. Som det fremgår herunder, klarer nogle af de plantebaserede alternativer sig godt, mens andre klarer sig knap så godt.

1. Mandelmælk

Smag

Malks mandelmælk blandede sig ikke godt i kaffen og krøllede næsten med det samme. Plus, den usødede mandelmælk efterlader en bitter eftersmag. Det fungerede dog godt med korn. Silks vaniljemandelcreme klarede sig meget bedre, blandede sig godt og tilføjede en sødme, der gjorde sukker overflødigt. Vaniljesmagen mindede dog om kaffe med 90’er-smag, som måske eller måske ikke er oppe i din gyde.

Klima

Mandelmælk tager meget vand at lave: mindst fire gange mere end hvad der er nødvendigt for at dyrke ris, havre eller sojabønner. (Det er værd at bemærke, at mandelmælk stadig kræver mindre vand at producere end det typiske glas mælkemælk.) Derudover fastslår en ny rapport fra The Guardian, at de voksende krav fra den californiske mandelindustri lægger en betydelig belastning på bistader – hovedsageligt på grund af monokultur – udsletter milliarder af honningbier i løbet af få måneder. Men mandelmælk har de laveste kulstofemissioner sammenlignet med soja, havre og ris.

Ernæring

Mandelmælk har et lavt proteinindhold – kun et gram pr. Kop – så hvis du ikke har det i din kaffe, så prøv at spise det i fødevarer som smoothies kombineret med andre proteinrige ingredienser, som jordnøddesmør eller proteinpulver. Det er dog en god kilde til vitamin A og E , og det er lavt i kalorier.

2. Cashewmælk

Smag

Cashewmælken klarede sig rimeligt godt med hensyn til hvorledes den blendede i med kaffen – i modsætning til nogle af de andre plantebaserede muligheder, hvor vi havde brug for creamer-versionerne for at undgå at det adskiller. Cashewmælken adskiller ikke og den havde en tydelig nøddeagtig smag, men uden den bitterhed som nogle af de andre varianter har. Generelt var den ikke dårlig – konsistensen var dog temmelig vandig, så hvis du kan lide cremet kaffe, er du måske ikke den største fan af cashewmælk i kaffen.

Klima

Ligesom hasselnødder er cashewnødder mildere mod jordbunden end andre nødder og forhindrer jorderosion. Ifølge The Guardian er de en af de få afgrøder med en mere positiv end negativ miljøpåvirkning. Bearbejdningen af cashewnødderne er dog hvor den største del af omsætningen på cashewnødder kommer fra. En stor procentdel af cashewnødder sælges som eksport fra steder som Vietnam, Nigeria og Elfenbenskysten og sendes til Indien til forarbejdning, hvilket resulterer i høje emissioner. Og det er så uden at faktor den betragtelige og til tider farlige menneskelige arbejdsbyrde der indgår i at indsamle og cashewnødderne.

Ernæring

Cashewmælk er lav på protein og kalorier. Cashewmælken indeholder derudover intet kolesterol eller mættet fedt, så udskiftning af komælk med cashewmælk (og andre plantebaserede alternativer) kan hjælpe med at sænke kolesterolet. Det er også en kilde til vitaminerne E og A.

3. Kokosmælk

Smag

Kokosmælk blander godt med kaffe og tilføjer et strejf af sødme. Det var ikke bittert og havde god konsistens. Det smager heller ikke overraskende som kokosnød – hvilket måske eller måske ikke er en smag, du ønsker i din morgenkaffe.

Klima

Kokosnødder har en relativt lav miljøpåvirkning. De vokser i områder med rigeligt vand som troperne, herunder Filippinerne, Sri Lanka, Thailand og Stillehavet – og de kræver lave mængder gødning og pesticider. På grund af at produktionen er koncentreret i disse regioner, er der imidlertid en miljøomkostning ved transport til Nordamerika. Derudover har presset for at imødekomme den globale efterspørgsel forårsaget udnyttelse af arbejdere og ødelæggelse af regnskove. Se efter certificerede Fair Trade kokosprodukter for at undgå ikke-bæredygtig praksis.

Ernæring

Med sin cremede konsistens er kokosmælken den højeste i mættede på fedt, med ca. 3 gram pr. Kop. Det er ikke det bedste valg for folk, der prioriterer hjertets sundhed. Kokosmælk indeholder ingen proteiner, så kombiner det med andre proteinrige fødevarer, hvis det er muligt. Det er dog en god kilde til vitaminerne A, B12 og E.

4. Hasselnøddemælk

Smag

Hasselnød bringer en betydelig nøddeagtig note til dit bryg, men det efterlader kaffen lidt bitter. Det krøllede også rimeligt hurtigt kaffen sammen til en ikke særligt indbydende kop slim. Hvis du kan lide lidt nøddesmag, kan en hasselnød-baristablanding gøre tricket – men mælkeversionen fungerer ikke i kaffe.

Klima

Hasselnødder benytter mindre vand end andre nødder, er tørkebestandige og er pesticidfrie. De binder også kulstof og beskytter mod erosion. Hasselnødder kan dyrkes på skrånende jord og jord, der er uegnet til jordbearbejdning, hvilket betyder færre landbrugsinput og minimal vedligeholdelse. Der har dog været bekymringer vedrørende børnearbejde i hasselnøddeproduktionen i Tyrkiet, der producerer over 70 procent af verdens hasselnødder, så overvej din kilde, når du køber.

Ernæring

Hasselnødmælk er kilde til B-vitaminer, E-vitamin, folinsyre og er lav på kalorier. Det er gavnligt for hjerte-kar-sundhed, fordi det ikke har kolesterol eller mættet fedt, og det indeholder sunde omega-3 fedtsyrer. Men ligesom mange andre mælkealternativer giver det ej heller meget protein.

5. Hamp mælk (Hampedrik)

Smag

Hampmælk blendede pænt med kaffen, men havde en bitter og ubehagelig smag. Det havde også lidt af en afskrækkende lugt og var på trods af navnet ikke usædvanligt cremet.

Klima

Hamp har et rimeligt godt ry, når det kommer til bæredygtighed. Forskning viser de økologiske fordele ved hamp, herunder dens effektivitet i opbygningen af jordens sundhed og dens evne til at blomstre uden herbicider, pesticider eller fungicider. Mens hamp er blevet kaldt en af menneskehedens ældste og mest alsidige afgrøder, bruger den mere vand end havre, soja eller ærter – men mindre end mandel eller mejeri.

Ernæring

Hampemælk er unik, fordi den giver en god dosis sunde fedtstoffer fra omega-3 fedtsyrer, som fremmer sund hjerte- og hjernefunktion. Den indeholder også 3 gram protein pr. Kop. Plus, ved 10 procent af det anbefalede daglige indtag giver hampmælk mere jern end komælk. Det er også en god kilde til magnesium, som spiller en rolle i muskel – og nervefunktion og knoglesundhed. Det kan være svært at finde i butikkerne, men du kan nemt lave dit eget ved at blande hampehjerter med vand og presse dem.

6. Macadamia mælk

Smag

Macadamia mælk (baristaformel), var tæt på en perfekt mængde cremethed. Dette er en udmærket ”mælk” med hensyn til smag: den blandede sig godt med kaffen, og dens naturlige sødme tilføjede kaffen en god smag. Vi prøvede også en usødet creamer, der dog krævede lidt mere omrøring for at blandet helt med kaffen. En baristablanding er sandsynligvis de flestes foretrukne valg.

Klima

Macadamia nødder foretrækker dyb, godt drænet jord og kræver 152 til 305 cm årlig nedbør. De fleste af verdens macadamianødder stammer fra Australien, mens den kommercielle produktion hovedsageligt foregår på Hawaii. Da vandmangel opstår på disse steder og andre regioner, der også producerer macadamianødder, vil dette påvirke deres ry for at have et lavt vandfodaftryk, da kunstvanding kan være påkrævet.

Ernæring

Macadamiamælk har den højeste mængde fedt af alle de plantebaserede mælkevariationer med 5 gram pr. kop, men det er overvejende enkeltumættet fedt, hvilket fremmer sundheden. Det er også en god kilde til vitamin A og E og antioxidanter. Macadamiamælk indeholder ingen proteiner eller fibre, og med omkring 50-80 kalorier pr. Kop falder det i midten med hensyn til kalorier.

7. Havremælk (Havredrik)

Smag

Havremælk er de flestes favorit. Det har en mæthed og cremethed, der gør det ideelt til kaffe og latte – især fordi mættede “barista” sorter af havremælk kan dampes og endda benyttes til latte kunst. Vi prøvede Oatly Havredrik ”Barista Edition” som er designet til kaffe – men lidt dyrere end almindelig havremælk. Ved en sammenligning af almindelig havredrik vs. barista havredrik viser imidlertid, at barista udgaven er de ekstra penge værd, hvis du bruger den i kaffe – den er rigere og tykkere. Det er en solid rival til mejeri for dem, der har svært ved at lade det gå fra deres morgenrutine. Vi prøvede også Naturli Oat, men den var ikke så rig eller cremet som udgaven fra Oatly.

Klima

Havremælk ser ud til at have den laveste miljøpåvirkning af al den plantebaserede mælk, vi testede. Havre er hovedsageligt regnfodret og har lavere kulstofemissioner end andre alternativer. Havremælk kræver mere jord end mandler eller ris – men det kræver også en sjettedel af det vand, der er nødvendigt for, at mandler kan vokse.

Ernæring

Af alle mejerialternativer er havremælk den højeste på fiber – specifikt beta-glucan, en type opløselig fiber, der findes i havre, der kan hjælpe med at sænke kolesterolet. Med ca. 3-4 gram pr. kop holder havremælk fint, når det kommer til protein. Det er lidt højere i sukker, 6 gram pr. Kop, fordi havre naturligvis er en kilde til kulhydrater.

8. Ærtemælk

Smag

Ærtemælk var muligvis det værste alternativ i test. Det blandede sig næsten ikke i kaffen, adskilte i olieagtige tråde og hele kaffen måtte kasseres. Det fungerer dog ok med Dryk Ærtedrik Barista – en ærtemælk i barista-stil med en neutral smag, skummet godt til en latte og blandet anstændigt med kaffen.

Klima

Ernæring

Hvad angår proteinindholdet, er ærtemælk den klare vinder med 8 gram hver pr. Kop. Ærtemælk er lavet af gule spaltede ærter og høj på de hjerte-sunde omega-3 fedtstoffer, grundet solsikkeolie og algeolie tilsat af producenten. Ærtemælk er beriget til at være en ok kilde til vitamin B12. Ærtemælken ser dog ud til at indeholde de mest forarbejdede og tilsatte ingredienser.

9. Rismælk (Risdrik)

Smag

Rismælk blandet overraskende godt, med lidt eller ingen skilning. Men det var lidt som at hælde hvidt vand i vores kaffe – alt det gjorde var at gøre farven lysere. Vi forsøgte Naturas økologiske berigede risdrik.

Klima

Rismælk er temmelig tørstig og kræver 54 liter vand pr. Glas at lave. Blandt soja, havre og mandel har rismælk de højeste kulstofemissioner, men ikke meget. Rismarker kan huse avlsbakterier, der pumper metan ud i atmosfæren.

Ernæring

Rismælk er et sikkert bud for dem med fødevareallergi, fordi det det er mindst sandsynlige af mejerialternativerne til at forårsage en allergisk reaktion. Rismælk indeholder dog ikke noget protein, så det vil ikke holde dig mæt længe. Risdrik sødes ofte med brun rissirup hvilket kan betyde, at personer med diabetes eller dem, der ønsker at holde blodsukkeret stabilt, bør overveje et andet mælkealternativ eller kigge efter “usødet” på etiketten for at være sikker på, at der ikke er tilsat sukker.

10. Sojamælk

Smag

Sojamælkens sødme efterligner mejeriets naturlige smag, men det har en tendens til at gøre kaffen kornet – og i nogle tilfælde skille en del. Sojacremeversionen blander dog rimeligt godt, men er ikke så cremet, som vi ville have ønsket.

Klima

En liter sojamælk tager ca. 297 liter vand at producere, hvilket er mindre end en tredjedel af det vand, der er nødvendigt for at fremstille komælk. En af de primære bekymringer med sojamælk er, at sojabønner dyrkes i store mængder, hvilket kræver meget jord: store dele af regnskov er blevet brændt bort i Amazonas for at gøre plads til sojadrift. Størstedelen af disse sojabønner bruges til dyrefoder, men det er stadig en god ide at kigge efter økologiske sojabønner dyrket forsvarligt for at bekæmpe den mulige skade, der er gjort internationalt.

Ernæring

Sojamælkens ernæringsprofil er det tætteste på komælk plantebaseret mælk kommer. Det er naturligt højt i protein, på 7 g pr. Kop, og besidder kalium og isoflavoner – som kan beskytte mod nogle kræftformer og osteoporose. Andre næringsstoffer som vitamin A og vitamin B12 tilsættes ofte. Sojamælk er også fri for mættet fedt, men indeholder sundere poly- og mono-umættede fedtstoffer og kan hjælpe med at sænke kolesterolet.

06.07.2022 af