Pandekagen som vi kender den i dag, er er en flad kage der tilberedes på en pande og som hovedsageligt består af mel, mælk, sukker og æg. På trods af at det hedder en kage, så bages pandekager ikke i ovnen, men steges som sagt på en pande med en smule smeltet smør. I Danmark forbindes pandekager oftest med helt tynde pandekager der spises som dessert med is, sirup, syltetøj, sukker eller andet sødt. Sirup benyttes også på de amerikanske pandekager, som er mindre og tykkere end dem, der kendes i Danmark. Amerikanske pandekager spises oftest til brunch i hele verden.
Hvor stammer pandekagen fra
Pandekagen kan dateres 500 år tilbage og opstod oprindeligt i forbindelse med fasten hvor danskere fastede i 40 dage op til påske. Dagen inden fastetidens begyndelse skulle spisekammeret tømmes for madvarer, som ikke måtte spises under fasten, og ville gå til inden den var omme som æg, mælk og smør. Ingredienserne blev blandet med mel, og vupti: pandekagen opstod.
En anden forklaring: Pandekager har stået på middagsbordene i flere end 500 år, og daterer sig til 1490, hvor hertugdatteren Anne af Bretagne måtte søge tilflugt hos en fattig brændehugger under et stormvejr. Brændehuggerens datter bagte ofte fladbrød af hvedemel, men ville ikke servere den slags fattigmands-føde for de fine gæster, og fandt i stedet på at bage brødene helt tynde og så folde dem omkring forskellige ingredienser.
Men hvornår og hvor end pandekagen kommer fra, så smager de jo ganske fantastisk.
Prøv selv at smag vores opskrift på pandekager, opskrift på amerikanske pandekager og opskrift på veganske bananpandekager.