Der findes mange forskellige varianter af pasta og de sorteres oftest efter størrelse, de er lange (pasta lunga), korte (pasta corta), udstoppede (ripiena), kogte i bouillon (pastina), strakt (strascinati) eller i kløbelignende form (gnocchi / gnocchetti). På grund af de mange forskellige former og regionale varianter kan “en manns gnocchetto være en andens strascinato”. Nogle pastasorter er unikt regionale og ikke almindeligt kendte; mange typer har forskellige navne baseret på region eller sprog. For eksempel kaldes den afskårne rotelle også ruote i Italien og vognhjul i USA. Producenter og kokke opfinder ofte nye former for pasta eller omdøber muligvis eksisterende eksisterende former af markedsføringsårsager.
Italienske pasta-navne slutter ofte med det maskuline plural-suffikset -ini, -elli, -illi, -etti eller de feminine flertal -ine, -elle osv., Der alle formidler følelsen af ”lille”; eller med -oni, -en, der betyder “stort”. Andre suffikser som -otti (“largish”) og -acci (“grov”, “dårligt fremstillet”) kan også forekomme. På italiensk er alle pastatypenavne flertal. Hver pasta har sit eget unikke formål. For eksempel kan penne og fusilli have flere saucer end spaghetti på grund af deres hule former. Yderligere kan valget af pasta anvendes til at komplementere konsistensen af saucer, der anvendes i tilberedningsprocessen. Disse valg skyldes dog mest tradition og vaner.
-
Pappardelle
Hvad er Pappardelle pasta?
Pappardelle på italiensk er båndspaghetti foldet i små reder, som folder sig ud, når de koges. Klassisk til sauce bolognese. Findes i mange bredder fra den bredeste pappardelle over tagliatelle til fettuccine og taglioni.
-
Conchiglie
Hvad er Conchiglie?
Betyder muslinger eller konkylier. De rillede hedder conchiglie rigate. De er skålformede og velegnede til at opsamle sovsen i en pastaret. Kan også bruges i ovn-retter med grøntsager og parmesan.
-
Farfalle
Hvad er Farfalle?
Farfalle betyder sommerfugl, og sommerfuglene er beregnet til sommermad, for eksempel friske, flåede tomater i terninger. På dansk kaldes de også sløjfer. Sløjfer er også gode til cremet sovs.
-
Fettuccine
Hvad er Fettuccine?
En populær type båndspaghetti, som kun skal koge meget kort tid. God til kødsovs.
-
Fusilli
Hvad er Fusilli?
Fusilli betyder skruer på dansk. Til sovse med grøntsager, tun eller kød og med ricotta eller flødeost, som opsamles i de snoede riller.
-
Fusilli Lunghi Bucati
Hvad er Fusilli Lunghi Bucati?
På dansk: Flade, lange skruer. Brug dem for eksempel til fisk.
-
Gnocchi
Hvad er Gnocchi?
Navnet betyder knuder. Fås både som almindelig pasta og med indhold af kartoffelmel. Gnocchi er i sin simpleste form æltet af mel og vand og rullet til kugler, som koges i vand. God til fløde og gorgonzolaost.
-
Lasagne
Hvad er Lasagne?
Den ældste pasta. Navnet menes at komme fra det latinske lasanum, som betyder gryde, krukke eller beholder. Lægges i lag med kødsovs, fisk eller grøntsager og den uundværlige bechamelsovs.
-
Makaroni
Hvad er Makaroni?
Tidligere tiders makaroni var lange, lige rør. Senere kom de til Danmark i den korte, bøjede udgave. Kaldes også suppehorn.
-
Penne
Hvad er Penne?
Penne eller blyanter på dansk. Fås med eller uden riller. Gode til kraftige tomatsovse, kødsovse og gratinerede retter.
-
Pipe Rigate
Hvad er Pipe Rigate?
Laver sin egen lille kurv til hakket kød, hakkede grøntsager og oliebaserede eller cremede sovse. Betyder rillede rør.
-
Rigatoni
Hvad er Rigatoni?
Store rør med dybe riller. Lader sig fylde med saucen som en tube. Serveres ofte med en cremet sauce.
-
Ruote
Hvad er Ruote?
Hjul på dansk. Fanger smagen godt og tåler kombinationer med fisk, kød, fløde og alle slags grøntsager. Også god til supper.
-
Spaghetti
Hvad er Spaghetti?
Betyder tynde snore på italiensk. Spaghetti bolognese med kødsovs, spaghetti alla carbonara med peber, ost og bacon og spaghetti alla puttanesca med kapers, oliven og ansjoser hører til de klassiske spaghettiretter.
-
Tortiglioni
Hvad er Tortiglioni?
Betyder bor. Røret er vredet eller drejet en anelse. Til enkle saucer med for eksempel tomat og salami.
-
Tripoline
Hvad er Tripoline?
Betyder fra Tripoli. Ligner en bølget kant på en lasagneplade. Bruges i lette, gerne kødløse opskrifter.
-
Trottole
Hvad er Trottole?
Pastaspiraler med ru overflade og elastisk konsistens. God til at gribe saucen. Smager fint på en kødløs dag med spinat, basilikum og pinjekerner.
-
Linguine
Hvad er Linguine?
Linguine (på dansk linguini) er en type pasta, der ligner fettuccine og trenette, men elliptisk i snit snarere end flad. Linguine er cirka 4 mm i bredde, som er bredere end spaghetti, men ikke så bredt som fettuccine. Navnet linguine betyder "små tunger" på italiensk.