Søg
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Alt om pasta – Kend forskel på pastatyperne
Der findes mange forskellige variationer af pasta. Hvorfor gør der det og hvilken type pasta bedste til hvilke retter? Læs med her hvor vi tager dig med ind i det italienske mad-skattekammer og ser mere på pasta.

Der findes mange forskellige varianter af pasta og de sorteres oftest efter størrelse, de er lange (pasta lunga), korte (pasta corta), udstoppede (ripiena), kogte i bouillon (pastina), strakt (strascinati) eller i kløbelignende form (gnocchi / gnocchetti). På grund af de mange forskellige former og regionale varianter kan “en manns gnocchetto være en andens strascinato”. Nogle pastasorter er unikt regionale og ikke almindeligt kendte; mange typer har forskellige navne baseret på region eller sprog. For eksempel kaldes den afskårne rotelle også ruote i Italien og vognhjul i USA. Producenter og kokke opfinder ofte nye former for pasta eller omdøber muligvis eksisterende eksisterende former af markedsføringsårsager.

Italienske pasta-navne slutter ofte med det maskuline plural-suffikset -ini, -elli, -illi, -etti eller de feminine flertal -ine, -elle osv., Der alle formidler følelsen af ​​”lille”; eller med -oni, -en, der betyder “stort”. Andre suffikser som -otti (“largish”) og -acci (“grov”, “dårligt fremstillet”) kan også forekomme. På italiensk er alle pastatypenavne flertal. Hver pasta har sit eget unikke formål. For eksempel kan penne og fusilli have flere saucer end spaghetti på grund af deres hule former. Yderligere kan valget af pasta anvendes til at komplementere konsistensen af ​​saucer, der anvendes i tilberedningsprocessen. Disse valg skyldes dog mest tradition og vaner.

Se opskrifter med pasta.

  • Pappardelle

    Pappardelle på italiensk er båndspaghetti foldet i små reder, som folder sig ud, når de koges. Klassisk til sauce bolognese. Findes i mange bredder fra den bredeste pappardelle over tagliatelle til fettuccine og taglioni.
  • Conchiglie

    Betyder muslinger eller konkylier. De rillede hedder conchiglie rigate. De er skålformede og velegnede til at opsamle sovsen i en pastaret. Kan også bruges i ovn-retter med grøntsager og parmesan.
  • Farfalle

    Farfalle betyder sommerfugl, og sommerfuglene er beregnet til sommermad, for eksempel friske, flåede tomater i terninger. På dansk kaldes de også sløjfer. Sløjfer er også gode til cremet sovs.
  • Fettuccine

    En populær type båndspaghetti, som kun skal koge meget kort tid. God til kødsovs.
  • Fusilli

    Fusilli betyder skruer på dansk. Til sovse med grøntsager, tun eller kød og med ricotta eller flødeost, som opsamles i de snoede riller.
  • Fusilli Lunghi Bucati

    På dansk: Flade, lange skruer. Brug dem for eksempel til fisk.
  • Gnocchi

    Navnet betyder knuder. Fås både som almindelig pasta og med indhold af kartoffelmel. Gnocchi er i sin simpleste form æltet af mel og vand og rullet til kugler, som koges i vand. God til fløde og gorgonzolaost.
  • Lasagne

    Den ældste pasta. Navnet menes at komme fra det latinske lasanum, som betyder gryde, krukke eller beholder. Lægges i lag med kødsovs, fisk eller grøntsager og den uundværlige bechamelsovs.
  • Makaroni

    Tidligere tiders makaroni var lange, lige rør. Senere kom de til Danmark i den korte, bøjede udgave. Kaldes også suppehorn.
  • Penne

    Penne eller blyanter på dansk. Fås med eller uden riller. Gode til kraftige tomatsovse, kødsovse og gratinerede retter.
  • Pipe Rigate

    Laver sin egen lille kurv til hakket kød, hakkede grøntsager og oliebaserede eller cremede sovse. Betyder rillede rør.
  • Rigatoni

    Store rør med dybe riller. Lader sig fylde med saucen som en tube. Serveres ofte med en cremet sauce.
  • Ruote

    Hjul på dansk. Fanger smagen godt og tåler kombinationer med fisk, kød, fløde og alle slags grøntsager. Også god til supper.
  • Spaghetti

    Betyder tynde snore på italiensk. Spaghetti bolognese med kødsovs, spaghetti alla carbonara med peber, ost og bacon og spaghetti alla puttanesca med kapers, oliven og ansjoser hører til de klassiske spaghettiretter.
  • Tortiglioni

    Betyder bor. Røret er vredet eller drejet en anelse. Til enkle saucer med for eksempel tomat og salami.
  • Tripoline

    Betyder fra Tripoli. Ligner en bølget kant på en lasagneplade. Bruges i lette, gerne kødløse opskrifter.
  • Trottole

    Pastaspiraler med ru overflade og elastisk konsistens. God til at gribe saucen. Smager fint på en kødløs dag med spinat, basilikum og pinjekerner.
  • Linguine

    Linguine (på dansk linguini) er en type pasta, der ligner fettuccine og trenette, men elliptisk i snit snarere end flad. Linguine er cirka 4 mm i bredde, som er bredere end spaghetti, men ikke så bredt som fettuccine. Navnet linguine betyder "små tunger" på italiensk.