Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Hvad er forskellen på Tørgær og Frisk Gær
Bager du med frisk gær eller med tørgær og er du tvivl om hvad forskellen er og om man kan bruge begge typer gær til samme ting? Her er hvad du bør vide om forskellen er på almindelig gær (frisk) og Tørgær og hvordan man bruger de to typer ...

Frisk Gær

Med frisk gær bør gæren havde stuetemperatur før det bruges. Væsken som gæren røres ud i skal helst være omkring 28 grader (lillefingervarm). Til bløddeje og rugbrødsdeje skal væsken dog være varmere (omkring 35-37 grader). Det er vigtigt at væsken gæren samen blandes med ikke er for varm, da det dræber gærcellerne hvilket betyder at brødet ikke hæver som forventet.

Skal du lave bløddej er det en gode ide at smelte smørret og hælde den kolde mælk i – så er temperaturen passende til gæren. Et andet godt råd er at lade gæren ligge 2 minutter i den lune blanding før det røres ud – Så er gæren meget nemmere at røre ud i væsken. Husk at frisk gær endelig ikke må røres ud i salt eller sukker, det hæmmer og dræber de aktive gærceller, så gærens virkning udebliver.

Hvis du laver koldhævet dej, skal gærmængden som tommelfingerregel reduceres til det halve i forhold til almindelig gærtilsætning,

Tørgær

Når du bruger tørgær er der er en tommelfingerregel der siger at: 1 gram tørgær svarer til ca. 3 gram frisk gær. Det vil vil siges at 50 gram frisk gær svarer til 15 gram tørgær. Tørgær skal altid blandes grundigt ud i melet, før de øvrige ingredienser til dejen tilsættes. Det er de samme regler for temperatur af væske, der gør sig gældende for tørgær som frisk gær – læs ovenfor.

Frisk gær er bedre end tørgær til dej med høj fedtindhold

Vær opmærksom på at du generelt får et bedre resultat ved at anvende frisk gær end tørgær til deje med et højt fedtindhold, som eks. fødselsdagsboller. Det skyldes at tørgæren bliver indkapslet af fedtet og derved hæmmes gæren, som så har svært ved at hæve.

Du kan læse mere om gær på De Danske Gærfabrikker.

  • Gær (bagegær) er det almindelige navn for stammer af gær, der almindeligvis bruges i bagning af brød og bageriprodukter. Bagegær tjener som et surt middel der får brødet til at hæve ved at omdanne gærbare sukkerarter i dejen til kuldioxid og ætanol.
  • Tørgær er som navnet antyder tørret bagegær og kan fordi bagegæret er tørret skal det behandles lidt anderledes end almindelig frisk bagegær.