
Opskrift
Bornholmsk Honningsyp
Honningsyp, også kendt som Hønnu Syp, er en drik af Bornholmsk oprindelse. Ordet “syp” svarer til “en snaps”, “en spids”, “en dram” eller en enkelt genstand fra brændevinsflasken. Honningsyp laves af honning og snaps og der kan være smagsforskelle på grund af valg af snaps og honning. Ingen bornholmer vil bruge andet end honning. De fleste bruger et kvart glas honning til en flaske snaps. Syp’en kan røres med ske eller laves i en blender. Oprindeligt brugtes smagstilsætninger i honningsyp (søder syp) og bitter med malurt (besker syp) for at dække den fæle smag af fusel.
Honningsyp som juletradition
Tidligere blev honningsyp drukket af sølvbrændevinsskåle eller spist med ske i de rige skipper- og bondehjem ved juletid. For Bornholmere er det en drik der forbindes med jul – typisk begynder bornholmere at tilberede Honningsyp’en i november, så den kan lagre og få en bedre smag igennem november og december og kan drikkes op til jul.
Prøv så vidt som muligt at undgå honning der er for mild og sød – undgå honning som eks, akacie honning mv. Snapsen skal være ukrydret – du kan med fordel benytte eks. Linie Aquavit eller Brøndum Klar snaps.
Ingredienser
Honningsyp
70 cl | Snaps * ukrydret |
200 g | Honning |
Fremgangsmåde
-
Tilberedning
- Hæld noget af snapsen fra flasken, så der er plads til at tilsætte honningen.
- Opvarm honning i et vandbad eller mikroovn indtil det er flydende (lindt). *Vær forsigtig med at varme honningen for meget op.
- Bland den flydende/linde honning sammen med snapsen/akvavitten i flasken.
Du kan vælge enten at hælde den flydende honning ned i flasken under roligt omrystning af flasken, eller hælde honning og snaps i en skål og røre det sammen og så tilbage på flasken. - Lad blandingen stå minimum et par dage og ryst den par gange om dagen løbende.
- Sæt blandingen i fryseren i minimum 6-7 timer inden servering.
*honningsyppen opbevares efterfølgende i fryseren.
-
Servering
Honningsyppen serveres iskold.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 20 kcal |
Den passer også rigtigt godt til brown ale eller julebryg ved frokostbordet.
Den er rigtig lækker til julefrokosten 🙂
Kan man bruge alle typer honing til Honningsyppen , eller er der noget honning der er bedre end andet?
Hej Amdi, honningen bør helst ikke være for mild eller sød.
Havde helt glemt hvor lækkert honningsyp er til frokosten med frisktbagt rugbrød.