
Man kan næsten ikke sige glædelig jul uden også at sige brunede kartofler og gerne med rødkål. De sukkerbrunede kartofler må vis være en af de absolut mest årstidsbestemte spise vi holder i Danmark. De smager helt vidunderligt og så ma kan egentligt god undre sig over hvorfor de hovedsageligt hører julen – de kan jo spises hele året rundt.
Historien om de brunede kartofler
De brunede kartofler kan dateres tilbage til 1800-tallet. Ja, faktisk så kan de sukkerbrunede kartofler spores helt tilbage til middelalderen, hvor man sukkerbrunede kastanjer og serverede dem sammen med grønlangkål. Overgangen fra at sukkerstege kastanjer til kartofler skete omkring 1820 hvor fattigfolk vand på at skifte kastanjerne ud med kartofler, som de skrællede og stegte i sukker.
Et par tips til tilberedningen af de brunede kartofler inden du går igang.
- Husk at lav rigeligt med brunenede kartofler
- Brug enten aspargeskartofler eller små runde babykartofler til de brunede kartofler
- Er kartoflerne klargjorte, kogte, pillede og kolde, tager det omkring 20-25 minutter at færdigtilberede de brunede kartofler.
- Hvis sukkeret brænder på skal det kasseres – brændt sukker kan desværre ikke reddes da det får en brændt og bitter smag.
- Det smeltede sukker kan blive MEGET varmt og sprøjte mens kartoflerne steger, så pas godt på dig selv og børn i nærheden af panden med det smeltede sukker.
Ingredienser
1 kg | Kartofler *baby- eller aspargeskartofler |
100 g | Sukker |
40 g | Smør |
Fremgangsmåde
-
Forberedelse med friske kartofler
Hvis du benytter friske kartofler til de brunede kartofler, er den en god idé at koge og pille kartoflerne i god tid, da kartoflerne skal nå at køle helt ned inden de kommer på panden med det varme sukker.
- Lav et lille kryds i skrællen på kartoflerne, i både toppen og bunden - dette gør dem nemmere at pille dem, efter at de er kogt.
- Kog kartoflerne i en gryde med letsaltet vand, indtil de er lige knap møre.
- Når kartoflerne er færdigkogte, hælder du straks vandet fra og kommer de kogte kartofler under den iskolde hane. Så kan du nemt pille dem ved at trække skrællen af med en urtekniv el. lign.
- Dup de pillede kartofler med et viskestykke eller lign. således at de er tørre. Put dem herefter i skål med låg og sæt dem i køleskabet til senere på dagen eller næste dag. Det er vigtigt a de er helt kolde inden du begynder tilberedningen af de brunede kartofler.
-
Forberedelse med kartofler på glas
Man kan sagtens vælge qt lave brunede kartofler på kartofler på glas i stedet for friske kartofler.
- Skyld kartoflerne under frisk vand og dup dem med et viskestykke eller lign. således at de er tørre. Put dem herefter i skål med låg og sæt dem i køleskabet til senere på dagen eller næste dag. Det er vigtigt at de er helt kolde inden du begynder tilberedningen af de brunede kartofler.
-
Tilbereding af de brunede kartofler
Husk et forklæde inden du går igang – kartoflerne kan godt finde på at sprænge lidt mens de steger i det smeltede sukker og smør.
- Kom sukker i et jævnt lag på en stor kold pande.
- Tænd for middel-høj varme og lad sukkeret smelte til det bliver lysebrunt, UDEN at røre i sukkeret.
- Når sukkeret er lysebrunt, tilsættes smørret. Lad det bruse lidt op og rør det så god igennem til en lækker brun karamel-masse.
- Kom de kolde kartofler på panden med det smeltede sukker og smør - og skru lidt op for varmen.
- Brun kartoflerne godt i cirka 15 minutter og vend dem flere gange undervejs, til de er flotte brune på alle sider.
Instruktionsvideo for tilberedelse af Brunede Kartofler
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 250 kcal |
Fedt | 2 g |
Kulhydrat | 23 g |
Protein | 1.7 g |
Jeg elsker brunede kartofler, med sovs og rødkål 🙂
Det gør vi også, glædelig jul 🎄
De er gode .. glædelig jul!
Er der nogen der ved om man kan lave de brunede kartofler dagen i forvejen og så bare varme dem op når man skal spise?
Hej Maria, det er nok ikke nogen god idé 🙂
Men hvad du kan gøre i stedet for er at tilberede karamelmassen dagen i forvejen. Det kan du gøre ved at – i stedet for at hælde kartoflerne på panden når sukkeret er smeltet – hælde vand forsigtigt på panden og koge det op under omrøring til det bliver til en tynd karamelmassen (ala tynd flydende honning). Hæld derefter karamelmassen igennem en sigte i en glas og sæt den på køl eller på køkkenbordet natten over med låg på.
Når du så skal til at tilberede de brunede kartofler til middagen, hælder du blot karamelmassen ud på en pande og tænder kodepladen på middelvarme. Når karamelmassen er varm og smeltet tilføjer du forsigtig de kolde og tørre kartofler til karamelmassen og vender dem med jævne mellemrum i ca 15-20 minutter, indtil de er lækre brunede.
Mange tak 🙂
Velbekomme og glædelig jul 🎄