
Opskrift
Chili sin Carne
Chili sin Carne er lækker simremad
Denne Chili sin Carne opskrift er en nem og lækker vegansk udgave af den krydrede mexikanske “nationalret” Chili con Carne – der i virkeligheden oprindeligt stammer fra Texas, USA. Retten kan serveres året rundt med forskelligt slags tilbehør, som eksempelvis creme fraiche og et god stykke brød. Chili sin Carne er hjemmelavet simremad når det er bedst – retten er nem at tilberede og passer nærmest sig selv når man har tilføjet ingredienserne. En god Chili sin Carne må gerne stå og simre i gryden i timevis og samle saft og kraft og sprede velduft i hele huset indtil den er er klar til servering.
Simremad er nemt og fryse ned og tilberede igen senere
Når man laver simremad tager det som regel lang tid og der skal bruges en del lækre ingredienser som kidney bønner og mørk chokolade og krydderier som eks. chili, koriander og spidskommen. Så når man alligevel er igang, hvorfor så ikke lave en stor portion og fryse halvdelen ned – så har man et lækkert måltid til én af de dage man har lyst til noget hurtigt og nemt.
Tips til Chili Sin Carne
Man kan med fordel tilberede retten dagen før den skal spises. Simreretter er som regel altid bedre dagen efter de er tilberedt, da retten så har fået lov til at sætte sig, og smagen til at udvikle sig. Simretter er perfekte til at henkoge og opbevare på henkogningsglas. Er man ikke fan af stærk mad og få serveret chili, så kan man med fordel skrue lidt ned for mængden af chili, salt og peber – og op og for mængden af eks. tomater. En fordel ved simremad er at man har rigelig med tid og mulighed for løbende at justere smagen – den bedste opskrift er den man har lyst til at spise igen.
Chili sin Carne er en nem og lækker vegansk udgave af den stærke klassiske mexikanske simreret Chili con Carne.
Ingredienser
Chili sin Carne
1 ½ tsk. | Spidskommen |
1 tsk. | Kanel |
1 ½ tsk. | Koriander |
1 tsk. | Paprika *gerne røget |
½ tsk. | Chili *evt. chiliflager |
4 spsk. | Olivenolie *el. kokosolie |
2 stk. | Rødløg |
4 spsk. | Soltørrede Tomater |
2 fed | Hvidløg |
1 stk. | Squash |
2 stang | Bladselleri |
1 stk. | Aubergine |
1 dåse | Tomater (hakkede) |
2 dl | Grøntsagsbouillon |
2 dåse | Kidneybønner |
35 g | Chokolade *mørk chokolade el. kakao |
1 knsp. | Salt |
1 knsp. | Peber |
Tilbehør
150 g | Tortillachip |
100 g | Cremefraiche |
50 g | Cheddar |
1 stilk | Koriander *frisk |
1 stk. | Lime |
Fremgangsmåde
-
Tilberedning af Chili sin Carne
- Varm langsomt chili, kanel, spidskommen, koriander og røget paprika i en sauterpande eller en gryde. Rør rundt eller ryst panden/gryden i et par minutter til at det dufter. Pas på med at varme krydderierne for hurtigt/kraftigt op, da krydderierne så kan risikere at brænde på.
- Skru lidt ned for varmen tilføj olie samt hakkede løg og rør rundt indtil løgene er gennemsigtige og klare.
- Tilføj aubergine, squash, bladselleri, grøntsagsboullion, soltørrede tomater og de hakkede tomater og rør det godt rundt.
- Læg låg på og lad retten simre under jævlig omrøring på mellem varme i 30-40 minutter.
- Tilføj kidneybønner og varm retten godt igennem i 6-7 minutter under jævlig omrøring.
- Tag gryden af varmen og riv/rør chokolade/kakao i - start med at tilføje halvdelen af chokoladen/kakaoen og smag til med resten samt med salt, peber og evt .mere chili, hvis retten skal være stærkere.
-
Tilberedning af tilbehør
Man kan næsten ikke spise Chili sin Carne uden lunede tortilla chips med smeltet cheddar serveret sammen med kølig cremefraiche.
- Forvarm ovnen til 220 grader.
- Fordel tortilla chips'ne i et ildfast fad og riv cheddar over. Man kan med fordel fordele majschips og cheddar i flere lag for et endnu bedre resultat.
- Bag tortilla chips og cheddar i 4-5 minutter. De er færdige når osten er smeltet. Bag aldrig tortilla chips for længe da de risikerer at bliver tørre.
-
Servering
Server Chili sin Carne’n med lune tortilla chips gratineret med cheddarost, cremefraiche og frisk koriander.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 165 kcal |
Fedt | 10.7 g |
Mættet fedt | -40.2 g |
Kulhydrat | 6.7 g |
Sukker | 3.16 g |
Protein | 9.18 g |
Jeg lavede denne lækre ret igår og det var en stor succes hos ungerne (de kan normalt ikke er til stærk mad). Men denne ret er meget mild i smagen og tortillachips’ne røg også nemt indenbords 🙂