
Fastelavnsboller
Fastelavnsboller er bagværk man oprindeligt spiste i dagene op til fasten – der varede 40 dage fra askeonsdag til påskedag. Fastelavnsboller findes i mange forskellige og kreative varianter. De kan være lukkede boller med fyld, flækkede boller med fyld, boller med fordybning til fyld eller bagt i muffinsforme mv.
gammeldags fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller
I følge den første danske kommercielle kogebog udgivet i 1837 ”Kogebog for smaa Husholdninger”, bestod gammeldags fastelavnsboller hovedsageligt af en hvedemelsdej iblandet rosiner, appelsinskal, kardemomme og creme.
Fastelavnsboller med fyld
Nu til dags kan man købe fastelavnsboller lavet som gærboller af hvedemel, som vandbakkelser eller wienerbrød, der er flækkede og med forskellige former for fyld, som eksempelvis kagecreme, remonce, syltetøj eller flødeskum og kan være pyntet med flormelis eller glasur mv.
Fastelavnsboller Fastelavnsboller er bagværk man oprindeligt spiste i dagene op til fasten – der varede 40 dage fra askeonsdag til påskedag. Fastelavnsboller findes i mange forskellige og kreative varianter. De kan være lukkede boller med fyld, flækkede boller med fyld, boller med fordybning til fyld eller bagt i muffinsforme mv. gammeldags fastelavnsboller Gammeldags fastelavnsboller I […]
Ingredienser
Dej
100 g | Smør |
1.5 dl | Mælk |
25 g | Gær |
2 stk. | Æg |
1 stk. | Vaniljestang |
50 g | Sukker |
370 g | Hvedemel |
Vaniljecreme
2 stk. | Æggeblomme |
20 g | Sukker |
20 g | Majsstivelse |
1 stk. | Vaniljestang |
2 dl | Mælk |
60 g | Mandel *smuttet og finthakket |
30 g | Pistaciekerner *uden salt og finthakket |
Remonce
70 g | Sukker |
70 g | Marcipan |
70 g | Smør *blødt ved stuetemperatur |
1 tsk. | Kanel |
1 stk. | Æg *sammenpisket til pensling |
Glasur
200 g | Flormelis |
1 tsk. | Kakaopulver *usødet |
Fremgangsmåde
-
Dej
- Smelt smørret i en gryde ved lav varme.
- Rør gæren ud i en skål med mælk ved stuetemperatur.
- Hæld den smeltede smør fra gryden over i skålen med mælken og rør det rundt.
- Tilføj æggene til blandingen og rør det godt rundt
- Flæsk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Bland vaniljekorn og sukkeret sammen i en skål og rør det derefter sammen med kardemomme og salt.
- Rør vanilje og sukkerblanding sammen med æg- og mælkeblandingen - således at det hele er rørt sammen i én dej i én skål.
- Sigt hvedemelet og tilsæt det i dejen under omrøring - og ælt dejen godt og grundigt i 5-10 minutter.
- Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i ca. 45 minutter.
-
Vaniljecreme
- Pisk æggeblomme, sukker, majsstivelse og vaniljekorn godt sammen i gryde kold gryde.
- Tilføj derpå mælken lidt efter lidt, mens cremen langsomt varmes op til kogepunktet.
- Når vaniljecremen er tyk og lækker, tages gryden af varmen.
- Tilføj pistaciekerner og mandler i den varme creme under rolig omrøring.
- Sæt cremen på køl og lad den køle helt af.
-
Remonce
- Hæld sukker og marcipan sammen i en skål og rør det sammen.
- Tilføj smør og kanel og rør det hele godt sammen.
-
Lav fastelavnsbollerne
- Rul fastelavnsbolle-dejen ud på et køkkenbord til den har en tykkelse på cirka 3 mm. Husk at drysse lidt mel ud over bordet inden du ruller dejen ud, således at dejen ikke klæber fast til køkkenbordet.
- Skær dejen ud i firkanter på cirka 10 x 10 cm.
- Tilføj 1 spsk. remonce og 1 spsk. vaniljecreme på midten af hver af de udskårede firkanter.
- Fold hjørnerne af de udskårede firkanter ind over remonce og vaniljecremefyldet, så det bliver til en lille "pakke". Klem dejen godt sammen i samlingerne, således at fyldet ikke kan løbe ud.
- Placer fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir og dæk dem til med et rent viskestykke.
- Lad fastelavnsbollerne hæve under viskestykke i mindst 60 minutter, eller indtil at bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse.
- Pensl forsigtigt de hævede fastelavnsboller med et sammenpisket æg.
- Sæt bollerne i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft - og lad dem bage i ca. 18 minutter.
- Tag de færdigbagte fastelavnsboller ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en rist.
-
Glassur.
Pisk en tyk hvid glasur af flormelis og koldt vand, og en tyk brun glasur af flormelis, kakao og koldt vand.
Fordel glasur på fastelavnsbollerne og drys med pistaciekerner, frysetørret hindbær, krymmel eller chokoladeknappe
- Tilføj flormelis og koldt vand i en skål og pisk det sammen til en hvid glasur.
- Tilføj flormelis, koldt vand og kakao i en anden skål og pisk det sammen til en brun glasur.
- Smør glasuren på de lune fastelavnsboller og lad dem køle videre.
- Hvis du ønsker det kan du pynte fastelavnsboller ved at drysse pistaciekerner, frysetørret hindbær, krymmel eller chokoladeknapper over glasuren. Bemærk at dette skal du gøre inden glasuren helt sætter sig/køler helt ned.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 246 kcal |
Fedt | 11 g |
Kulhydrat | 31 g |
Protein | 5 g |