
Opskrift
French Toast (Arme Riddere)
French toast også kaldet “Arme Riddere”
French toast er en lækker spise baseret på hvidt brød skåret i skiver og væddet i æg, mælk og kanel der fungere rigtig godt som morgenmad eller til søndagsbrunchen. Retten er simpelt at tilberede, dog er der et par detaljer man skal være opmærksom på inden man går igang med tilberedningen. Blander man sukker i dejen skal man være forsigtig med at stege brødskiverne ved for høj varme, da sukkeret risikere at brænde på. Hvis man påtænker at spise french toast med sirup eller friske bær mv. bør man også have det i tankerne, så det hele ikke bliver for sødt/sukkeret.
French toast (Fransk Toast) også kaldet for “arme riddere”, er en lækker morgen- eller brunch ret baseret på hvidt brød der er paneret i en dej på æg, mælk og kanel mv.
Ingredienser
3 stk. | Toastbrød *el. andet hvidt brød |
1 stk. | Æg |
1 dl | Mælk *sød el. let |
½ tsk. | Kanel |
2 tsk. | Sukker *valgfrit |
1 knsp. | Salt |
1 spsk. | Smør *til steging |
Fremgangsmåde
-
- Kom æg, mælk, kanel, sukker og salt og sammen i en skål og pisk det godt sammen.
- Dyp brødskiverne i blandingen på begge sider. Vær opmærksom på ikke at dyppe dem for længe (så brødet bliver opløst), men dog længe nok til at brødet suger lidt af æggeblandingen til sig og bliver blødt.
- Smelt en smule smør på en opvarmet pande og steg brødskiverne 4-5 minuter på begge sider ved middel varme. Vær opmærksom på at vende brødet jævnligt og at det kan tage lidt tid før brødet tager farve og får en mere fast struktur.
-
Servering
Server de friske toasts med sirup eller friske bær og frugter.
Instruktionsvideo for tilberedelse af French Toast (Arme Riddere)
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 229 kcal |
Fedt | 11 g |
Mættet fedt | 2.7 g |
Enkeltumættede fedtsyrer | 4.5 g |
Flerumættede fedtsyrer | 2.6 g |
Kolesterol | 116 mg |
Natrium | 479 mg |
Kulhydrat | 25 g |
Protein | 8 g |
Galleri
Om Opskriften
Mere om French Toast
French Toast (Fransk Toast) er en ret lavet på skiver af hvidt brød typisk vædet i æg og mælk og derefter paneret på en stegepande eller bagt i ovnen. Alternative navne og varianter inkluderer “Æggebrød”, ”Bombay Toast ”, ”Tysk Toast”, ”Sigøjner Toast” og ”Arme Riddere (af Windsor)”. Retten serveres som en sød ret, hvor der tilsættes mælk, sukker, vanilje eller kanel før stegning/bagning, og derefter kan det toppes med sukker (ofte pulveriseret sukker), smør, frugt eller sirup.
Krydrede varianter
Retten kan også tilberedes som en krydret ret, hvor man udelukker sukker og steger brødskiverne med en knivspids salt og peber og derefter servere retten med en sauce såsom eksempelvis ketchup eller mayonnaise.
Historien om French Toast
Den tidligste kendte henvisning til French Toast er er i Apicius – en samling af latinske opskrifter der dateres til det 4. eller 5. århundrede, hvor det beskrives som “simply aliter dulcia” hvilket oversat til dansk bliver til noget ala ”blot en sød ret”. Opskriftens instrukser lyder som følgende; skær hvidt brød i tykke skiver, fjern skorpen, væd brødskiverne i mælk og slagne æg, steg i olie, dæk med honning og server.
Hvorfor kalder man French Toast for Arme Riddere?
En tysk opskrift fra det 14. århundrede bruger navnet “Arme Ritter” hvilket oversat til dansk betyder ”Arme Riddere”, et navn, der også bruges på engelsk og de nordiske sprog. I det fjortende århundrede præsenterede Taillevent også en opskrift på “tostées dorées.” Den italienske kulinariske ekspert Martino da Como fra det 15. århundrede udgiver ligeledes en opskrift.
Det almindelige franske navn for French Toast “Smerte Perdu” eller ”Pain Perdu”, som på fransk betyder “mistet brød”, hvilket afspejler rettens brug af udløbet (for gammelt brød) eller på anden måde “mistet” brød – som affødte det metaforiske udtryk smerte perdu for tabte omkostninger. French Toast kaldes også ”Smerte Doré” (gyldent brød) i Canada. Der findes engelske opskrifter på ”Smerte Perdu” der kan dateres tilbage 15. århundrede.
Et Østrigsk og Bayersk udtryk for French Toast er ”Pafese” eller ”Pofese” fra Zuppa Pavese, der henviser til ”pavia” som betyder suppe. Ordet “suppe” i rettens navn henviser til brød, der er gennemvædet i en væske, en suppe. I Ungarn kaldes det ofte ”Bundás Kenyér” (loddent Brød).