
Opskrift
Hasselback Kartofler
Hasselback kartofler eller “Kartoffel à la Hasselbacken”
Hasselback kartofler er en metode til at bage kartofler hvor kartoflen på den ene led er gennemskåret halvvejs igennem i tynde skiver. Hasselback kartoflen er oprindeligt et svensk påfund fra 1953 af Leif Ellison, der i tiden var kokkeelev på restaurant Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Kartoflen har sit navn efter denne restaurant.
Hasselback kartofler eller “kartoffel à la Hasselbacken” er en metode til at bage kartofler hvor kartoflen på den ene led er gennemskåret halvvejs igennem i tynde skiver.
Ingredienser
Ingredienser
1 kg | Kartofler |
60 g | Smør |
2 spsk. | Rosmarin *frisk og hakket |
2 spsk. | Timian *frisk og hakket |
2 fed | Hvidløg *fint hakket |
1 tsk. | Salt *gerne flagesalt |
Anretning
2 stilk | Rosmarin *frisk |
2 stilk | Timian *frisk |
Fremgangsmåde
-
Tilberedning
- Tænd ovnen på 180° varmluft.
- Smelt smør i en gryde ved mellem varme.
- Tilføj hvidløg og krydderurter og rør det lidt rundt - og skru lidt ned for varmen og lad det stå i gryden.
- Vask kartoflerne og skær et lille stykke af bunden på kartoflerne så de har en stabil bund de kan stå på.
- Skær tynde skiver ca 2/3 ned i kartoflen. Man kan gøre det nemmere at undgå at skære for dybt i kartoflerne ved at placere kartoflerne mellem skaftet på to grydeskeer el. lign inden man skærer ned i dem.
- Placer kartoflerne tæt i et smurt ovnfast fad, pensl dem med smørblandingen og sæt dem i den forvarmede ovn
- Bag kartoflerne i ca en time ved 180° varmluft. Pensl kartoflerne 3-4 gange under bagningen med den smeltede smør og krydderiblandingen der ligger i bunden af fadet
- De bagte kartofler er færdige når de er lækre gyldenbrune på toppen.
-
Anretning og servering
Drys de sprøde varme bagte kartofler med flagesalt og anret med frisk rosmarin og timiankviste og et lille drys.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 77 kcal |
Mættet fedt | 1 g |
Kulhydrat | 16 g |
Kostfibre | 3.6 g |
Protein | 2 g |
Galleri
Om Opskriften
80’erne bød på bagte kartofler, kartofler og kartofler
De fleste kan nok huske tilbage til 80’erne hvor bagte kartofler og i særdeleshed hasselback kartofler var lig med gæster og festmad. Blandt andre favoritter fandtes også eks. cremede flødekartofler. På trods af at der i 80’erne ikke var den bedste økonomi, begyndte flere og flere at invitere til middag, frem for blot en kop eftermiddagskaffe. Og til de middage blev der oftest serveret kartofler i en eller anden afskygning.
Hasselbagte Kartofler
De fleste har sansynligvis selv- eller hørt andre omtale Hasselback kartofler som hasselbagte kartofler. Men de hedder altså officielt “Potato á la Hasselbacken” og ikke hasselbagte kartofler og er er en svensk opfindelse. Navnet stammer fra restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvor de første gang blev serveret i 1953 af kokke-eleven Leif Elisson fra Värmland. De bagte kartofler kan serveres som hovedret, tilbehør eller som canapé. De bagte kartofler kan ligeledes tilføjes forskellige toppings, som eksempelvis kommen (frø) eller røget paprika.
Når jeg skærer kartoflerne til, bruger jeg et stort og to mindre skærebrætter (ca 5 mm i tykkelse) og placere de to mindre skære- eller smørebrætter på hver side af kartoflen. Så passer det med at man ikke skære hele vejen igennem kartoflerne.
Hvis man hakker lidt hasselnødder og strør dem ud over kartoflerne så de bager med i de sidste 15 minutter giver det lidt ekstra til duften og smagen. Man skal dog lige holde øje med at de ikke brænder på.