
Opskrift
Mac and Cheese
Mac and Cheese (Makaroni og ost), også kendt som “Macaroni and Cheese” er en klassisk amerikansk ret bestående af kogt pasta (makaroni) og en ostesauce, som oftest er baseret på Cheddar ost. Der kan også inkorporeres andre ingredienser som eks. brødkrummer eller grøntsager.
Mac and Cheese, også kendt som “Mac and Cheese” (Makaroni og Ost) er en klassisk amerikansk ret bestående af kogt pasta (makaroni) og en ostesauce.
Ingredienser
6 dl | Mælk *Sødmælk |
3 stk. | Laurbærblad |
1 stilk | Rosmarin |
25 g | Smør |
40 g | Hvedemel |
1 knsp. | Salt |
1 knsp. | Peber |
1 knsp. | Muskatnød *revet |
400 g | Makaroni *el. anden rørformet pasta |
200 g | Cheddar *revet |
50 g | Parmesan *revet |
Fremgangsmåde
-
- Tilføj mælk, laurbær og rosmarin i en gryde og varm roligt op under omrøring til det koger. Skru derefter ned for varmen og lade det simre
- Smelt smørret i en kasserolle.
- Tilføj hvedemelet i kasserolle med smørret og rør om til hvedemelet er smeltet i med smørret. Skru ned for varmen og lad det simre under jævnlig omrøring et par minutter, indtil det er lysebrunt.
- Fjern laurbærrene mælkeblandingen og hæld mælkeblandingen sammen med det smeltede smør og hvedemel - lidt efter lidt og under konstant omrøring med et piskeris. Det er vigtigt at der ikke kommer klumper i massen.
- Når mælken er jævnet, smages sovsen til med salt og peber og reven muskatnød.
- Kog makaronien i rigeligt saltet vand, til den er lidt mere al dente, end man normalt ville koge den.
- Tilføj den revne os til blandingen og rør det godt sammen stille og roligt.
- Hæld den kogte pasta i et ovnfast fad.
- Hæld den varme sovs ud over den kogte makaroni, rør det sammen stille og roligt og jævn det ud i det ovnfaste fad. Tilsæt gerne lidt kogevand, hvis man syntes at massen er lidt for tør. Det er meningen, at pastaen skal have lidt væske at suge af mens den bager i ovnen.
-
Bagning
Hvis man ønsker en gratinere top på sin “Mac ‘n’ Cheese”, er her et lille tip. Gem lidt af den revne cheddar ost og fordel den ud over retten 5 minutter før den er bagt færdig – og bag den færdig med grill aktiveret i ovnen.
- Bag retten i en forvarmet ovn på 220 grader i 30 minutter - til retten er boblende varm og gyldenbrunt på toppen.
-
Servering
Lad retten stå og trække og køle i 10 minuter efter den er taget ud af ovnen.
Mac and Cheese
Macaroni and Cheese (Makaroni og ost) også kendt som Macaroni and Cheese, er en populær ret der spises over hele verden. Det er en ganske simpel ret bestående af kogte makaroninudler kombineret med en varm ostesauce. På trods af sine enkle ingredienser har mac & cheese en rig historie.
Hvor kommer Mac and Cheese fra?
Macaroni and Cheese kan som ret spores tilbage til middelalderens Europa, hvor en skål kaldet “maccheroni con formaggio” var populær. Denne ret bestod af kogte makaroni nudler, der blev kombineret med revet ost, ofte parmesan. Retten kom derefter til USA med italienske indvandrere i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede. Det blev hurtigt en populær ret blandt amerikanerne og blev ofte serveret som et billigt og mættende måltid.
Den amerikanske madkultur
Macaroni and Cheese er blevet en fast bestanddel i amerikansk kultur, der ofte serveres ved familiesammenkomster, potlucks og picnics. Det er også en populær ret i det afroamerikanske samfund, hvor det ofte omtales som “soul food”. Derudover er makaroni og ost en populær komfortmad for mange mennesker, da den er varm, cremet og trøstende.
Er Mac & Cheese usundt?
Makaroni og ost er ikke kendt for at være en særlig sund ret, da den har et højt indhold af kalorier, fedt og natrium. Der er dog måder at gøre det mere nærende ved at bruge fuldkornspasta, fedtfattig mælk og fedtfattig ost. Derudover kan tilsætning af grøntsager som broccoli eller spinat øge skålens næringsværdi.
Det moderne køkken
I de senere år er makaroni og ost blevet en populær ret i gourmet- og fine-dining restauranter. Kokke er begyndt at eksperimentere med forskellige typer oste og pasta, hvilket skaber unikke og lækre variationer af skålen. Derudover kan makaroni og ost nu findes i forskellige former såsom frosne måltider, æskeblandinger og endda makaroni- og ostekopper.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 164 kcal |
Fedt | 5 g |
Mættet fedt | 1.6 g |
Enkeltumættede fedtsyrer | 2.2 g |
Flerumættede fedtsyrer | 1 g |
Kolesterol | 8 mg |
Natrium | 460 mg |
Kulhydrat | 23 g |
Sukker | 1.6 g |
Kostfibre | 1.2 g |
Protein | 7 g |