
Opskrift på nemme klassiske pandekager
Denne pandekage opskrift er nem og giver de lækreste klassiske pandekager vi alle kender og er vokset op med. Denne opskrift på pandekager er simpel og kræver blot at man blander dejen, smelter lidt smør på panden og hælder lidt pandekagedej på panden ud over det smeltede smør – så er der hjemmelavede nybagte pandekager på ingen tid der både kan spises som de er – men også smager lækkert med fyld og tilbehør som eks. syltetøj, banan eller is mv.
Pas med ikke at brænde smørret og pandekagedejen på
Bag pandekagerne på middel varme på panden og pas på med ikke at brænde dem på. Du får deb bedste pandekage ved at være lidt forsigtig med varmen i starten. Det er en klassisk fejl at starte ud med at skrue for højt op for temperaturen og brænde både smør og pandekage på.
Start ved lidt lavere temperatur – kom dej på panden og skru så lidt mere op for varmen efterhånden som pandekagen bager og bliver mere brun og fast i dejen, så kan du bedre styre det. Du kan nemt indstille varmen i starten med de første pandekager.
Pandekagerne kan steges uden smør på panden
De fleste steger pandekagerne ved først at smelte en klat smør på den varme pande og derefter tilsætte pandekagedejen. Men du kan også vælge at smelte alt smørret på panden og hælde det smeltede smør i dejen og så derefter stege pandekagerne uden at putte smør på panden. Hvis du smelter smørret for at blande det sammen med pandekagedejen skal du være opmærksom på kun at smelte smørret – og ikke brune smørret.
Pandekage opskrift der er nem og giver de bedste lækre pandekager vi alle kender og er vokset op med – hurtigt og nemt.
Ingredienser
125 g | Hvedemel |
3 spsk. | Rørsukker |
1/2 tsk. | Vaniljepulver |
1/2 tsk. | Kardemomme *stødt |
2 stk. | Æg |
3 dl | Mælk |
1 spsk. | Smør |
1 knsp. | Salt |
Fremgangsmåde
-
- Pisk alle ingredienserne sammen i en skål. Brug evt. en håndmikser så du undgår klumper i dejen.
- Sæt pandekagedejen på køl og lad den hvile i minimum 20 minutter.
- Smelt lidt smør på en opvarmet stegepande.
- Hæld en portion pandekagedej på stegepanden og steg pandekagerne på begge sider til de er lækre lysebrune.
-
Servering
De færdige pandekager kan sagtens rulles sammen og spises som de er, men de kan også serveres lækkert fyld og tilbehør som eks. syltetøj, banan, chokolade eller is mv.
Inspiration til lækkert fyld til pandekager
Pandeklagerne kan nemt spises som de er, men det er også lækkert at rulle dem op med fyld. Nogle lækre forslag til pandekagefyld er:
- Sukker og friskpresset citronsaft
- Flydende honning, eks. Akaciehonning
- Sirup
- Syltetøj – de fleste slags er gode
- Kompot, gerne hjemmelavet
- Hakket eller smeltet chokolade
- Saltkaramel
- Frisk frugt og bær
- Is
Instruktionsvideo for tilberedelse af Pandekager
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 228 kcal |
Fedt | 9 g |
Mættet fedt | 2.1 g |
Enkeltumættede fedtsyrer | 2.5 g |
Flerumættede fedtsyrer | 4.4 g |
Kolesterol | 69 mg |
Natrium | 439 mg |
Kulhydrat | 28 g |
Sukker | 24.1 g |
Kostfibre | 5.9 g |
Protein | 6 g |
Om Opskriften
Den store pandekagedag – Historien om pandekagen og pandekagedagen
Igennem de seneste år har internationale mærkedage som eksempelvis Halloween og Valentines Day vundet indpas i Danmark. Nu er endnu en mærkedag ved at gøre sit indtog i Danmark – Den internationale Pandekagedag.
Den internationale pandekagedag blev for første gang fejret i Danmark i 2005 og har siden vundet mere og mere indpas. Dette nok hjulpet godt på vej af at vi danskere på tværs af generationer er vilde med pandekager og at det blot kræver en nem og simpel pandekage opskrift med 3-4 ingredienser (mel, æg, mælk, sukker) at være med. Og hvorfor ikke, når nu pandekager er så lækre.
Pandekager er en kristen tradition
Hver år holdes der den første tirsdag efter fastelavn “Pandekagedag”. Pandekagedagen er en gammel kristen tradition der er forbundet med den faste de kristne skulle igennem i de sidste 40 dage op til påsken. Da man i fasteperioden ikke måtte spise sukker, æg, hvidt mel eller mælk, brugte man alt hvad man havde af disse ingredienser på lager til at lave pandekager af – 39 dage før påsken – og spiste det hele. Denne dag kaldes også for “pandekagedagen” eller “hvide torsdag”.
Pandekagedag og pandekageuge
I USA, Storbritannien og Australien og fejrer man ligeledes pandekagedagen – det kaldes for “Pancake Day”. Traditionen for pandekagedage er primært udbredt i de katolske lande – i Tyskland holder man Fastnacht, der spiser man dog en særlig form for kager og ikke pandekager som vi kender dem.
I Rusland er man så vilde med pandekagedagen at de har udvidet traditionen til at vare en hel uge – en hel uge med pandekager og løber i ugen op til påsken og bliver kaldt Maslenitsa. Her serveres der små pandekager med smør, kaviar, honning og flødeskum.
Rigtig lækker opskrift, ungerne er vilde med dem.
Mine ynglings pandekager … de er lækre med citronsaft og sukker.
yndlings*
Hvor meget skal smøret smeltes før det blandes i dejen, hvis man vil stege pandekagerne uden at putte smør på panden?
Hej Mia, du skal bare smelte smørret på en pande ved svag varme indtil det bliver blødt/flydende. Pas på med ikke at bruge for høj varme så smørret bruner.
Mums, tak for opskriften.
Velbekomme 🙂
Meget lækre pandekager og kardemommen giver dem et overraskende lækkert pift. Min kæreste kan desværre ikke spise dem da han er veganer – er det mon muligt at skifte mælken ud med havredrik eller andet ?
Lotus
Hej Lotus, mange tak 🙂
Hvis du leder efter en opskrift på pandekager uden mælk, kan i prøve at lave de her veganske pandekager. De er også rigtig gode og helt uden mælk og æg.
Lækre 🙂