
Opskrift
Pizzadej og pizzasauce (Hjemmelavet Pizza)
Denne opskrift på hjemmelavet pizza er en af de absolut bedste pizzadej opskrifter på en lækker, sprød, luftig og nem pizzabund. Opskriften er hurtig, nem og langt bedre end de færdigblandede mel-blandinger og færdigbagte frosne pizzaer og pizzabunde man kan købe i supermarkeder.
Simple tips til at bage den perfekte lækre og sprøde pizzabund
Inden du kaster dig ud i at fremtrylle den lækre italienske hjemmelavede pizza, er der nogle få simple og nemme (men vigtige) tips man med fordel kan følge, for at få den helt perfekte sprøde og luftige bund.
Brug den rette mel til din pizzadej
Det er ikke helt ligegyldigt hvilke mel du bruger til at bage pizzabunden på. For at få den bedste dej bør du ikke bruge almindeligt hvedemel, men derimod Tipo 00 hvedemel – evt. blandet med noget Durummel. I denne opskrift benytter vi Tipo 00 Hvedemel og Semola Durummel. Tipo 00 er hvede malet til det fineste mel efter traditionelle italienske metoder. Den fine formaling og melets naturlige indhold af gluten, øger melets evne til at optage vand, hvilket gør at dejen bliver mere elastisk under æltningen og giver det færdige bagværk en rigtig god krumme og en lækker sprød skorpe
Ælt dejen godt og grundigt igennem (10-15 minutter)
Når du skal ælte en dejen, skal du være opmærksom på at ingredienserne skal blandes i, i en vis rækkefølge samt at dejen derefter skal æltes rigtig godt igennem. I modsætning til når man eks. bager boller hvor et par minutters æltning er nok, skal dejen æltes i mindst 10-15 minutter indtil dejen er glat, elastisk og lidt blank. Man kan med fordel benytte en røremaskine til at rører dejen, hvis man syntes det bliver for hårdt at ælte dejen i 15 minutter.
Hold igen med tomatsovs og toppings (pizza fyld mv.)
Når man laver hjemmelavet pizza, kan man godt lade sig rive lidt med og være lidt for gavmild med at fylde tomatsovs og toppings. Men faktisk bør man være lidt forsigtig med at fylde for meget tomatsovs, ost mv. på bunden inden at den skal bages – da du risikere at den falder sammen og bliver blød i stedet for luftig og sprød.
Bag pizzaen på en pizzasten/bageplade ved høj temperatur i kort tid.
Når du skal bage en pizza, er det vigtigt at du bager den ved meget høj temperatur, gerne omkring 290° (ikke med varmluft) – og hvis muligt, meget gerne på en forvarmet pizzasten/bagesten. Hvis man benytter en ovn der ikke fordeler varmen jævnt over hele bagearealet, skal man huske at dreje pizzaen en gang eller to under bagningen.
Sidst men ikke mindst – vent med olivenolie og grønt til efter bagning
Vent med at hælde olivenolie og frisk grønt på indtil pizzaen er bagt færdig og kommet ud af ovnen. Tilføjer du olivenolie eller friskt grønt (eks. Basilikum) inden at den bager, er der en risiko for at bunden bliver blød og at det friske grønt bliver brændt. Man kan dog undgå at basilikumbladene bliver brændte hvis man hælder lidt olivenolie ud over basilikumbladene ind pizzaen bages i oven.
Og lad os så komme i gang med at bage en sprød og lækker hjemmelavet Italiensk pizza.
Ingredienser
Pizzadej
2 dl | Vand |
10 g | Gær |
1 tsk. | Sukker |
200 g | Tipo 00 Hvedemel |
100 g | Semola Durummel |
1 spsk. | Olivenolie |
1 tsk. | Salt *med top |
Pizzasauce
1 dåse | Hakkede Tomater |
1 dl | Olivenolie |
1 håndfuld | Basilikum *inkl. stilke |
½ håndfuld | Timian *frisk |
1 tsk. | Salt |
1 fed | Hvidløg |
Fremgangsmåde
-
Pizzasauce
- Skræl hvidløget og blancher det kortvarigt i kogende vand på en stegepande eller i en tykbundet gryde - dette fjerner den "skarpe hvidløgssmag" i hvidløget.
- Kom alle ingredienser (inkl. det blancherede hvidløg) i en blender og blend det godt igennem i 3-4 minutter ved høj hastighed.
- Sæt pizzasaucen på køl i køleskabet.
-
Bland Ingredienserne til pizzadejen
- Bland vand, gær og sukker sammen og rør indtil det er opløst
- Tilsæt halvdelen af Tipo 00 hvedemelet og halvdelen af Semola Durummelet - og rør indtil der ikke er flere klumper.
- Tilsæt salt og olie - og rør det igennem
- Tilsæt resten af Tipo 00 hvedemelet og resten af Semola Durummelet (Hvis dejen føles for våd, kan du spæde op med Tipo 00 mel).
- Ælt dejen sammen - grundigt og længe i 10-15 minutter - indtil dejen begynder at blive glat og smidig at røre ved. Lav evt. et snit i dejen og tjek, at dejen er skinnende indvendig.
- Lad dejen hæve i køleskabet i en times tid eller til den er dobbeltstørrelse. *Du kan evt. lave dejen dagen før og lade den stå i køleskabet natten over i og få lidt ekstra oomph , men det er ikke vigtigt.
-
Skær dejen ud i boller, ælt og sæt til hævning igen
- Tag dejen ud af køleskabet og skær den ud i boller af ca 180 gr.
- Ælt bollerne ved at folde ydersiden ind mod midten - ælt indtil bollen får en glat og spændstig overflade. (Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den).
- Læg bollerne på en bakke og lad hvile 30 min til en 1 time.
-
Rul dejen ud til lækre, tynde og smidige pizzaer
- Skær en bolle fra af dejen og rul den ud, så den bliver til en flad rund bund på ca 25 cm i diameter. Hvis dejen er svær at massere ud kan du benytte en bagerulle - bemærk dog at dette vil fjene luftboblerne i dejen. *Du skal IKKE ælte dejen før du ruller den ud. Ælter du dejen før du ruller den ud, bliver dejen "aktiv" igen, og meget svær at rulle ud, uden at dejen trækker sig sammen igen med det samme.
- Tilføj 1-2 spsk. af den kølige sauce og fordel det ud over bunden. Undgå at fordele saucen helt ud til kanten af bunden (ca. 2 cm til kanten).
- Tilføj dine favorit toppings som eks. frisk mozzarella ost, soltørrede tomater og oliven osv. (undgå så vidt som muligt væde, da dette kan gøre pizzaen blød)
- Bag pizzaen i ovnen ved 290° i ca 8 minutter indtil den er gyldenbrun. (brug IKKE varmluft)
- Tag den færdigbagte pizza ud af ovnen og hæld lidt olivenolie, salt, pebr og friskt grønt ud over den - og lad den stå i 3-4 minutter.
- Skær ud og server - Buon appetito!
Instruktionsvideo for tilberedelse af Pizzadej og pizzasauce (Hjemmelavet Pizza)
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 266 kcal |
Fedt | 10 g |
Mættet fedt | 4.5 g |
Enkeltumættede fedtsyrer | 2.6 g |
Flerumættede fedtsyrer | 1.7 g |
Kolesterol | 17 mg |
Natrium | 598 mg |
Kulhydrat | 33 g |
Sukker | 3.6 g |
Kostfibre | 2.3 g |
Protein | 11 g |
Galleri
Om Opskriften
Hvad er en pizza og hvor stammer den fra
En pizza er traditionelt set opfattet som et fladt rundt brød (bund) med toppings bestående af olivenolie og en sauce lavet på tomater, samt Mozzarella og basilikum. Der findes et utal af varianter lavet på forskellige ingredienser og med topping af forskellige typer. Men spørger man, vil de fleste nok mene at den skal være simpel sammensat og lede tankerne hen på Italien, modne San Marzano tomater og frisk Mozzarella ost.
Nogle mener at dens oprindelse er græsk og i familie med det græske pita og det tyrkiske pide (fladbrød) og i virkeligheden oprinder fra en oldgammel middelhavsudgave af fladbrød.
Pizzeria optaget i den italienske ordbog i 1918.
På trods tvivlen om hvor retten oprindeligt stammer fra, er der dog enighed om at den som spise vinder populær udbredelse i Italien i begyndelsen af 1900-tallet. Der er dog bred enighed om at Napoli er stedet hvor den første pizza Margherita blev lavet. Ifølge historien er den navngivet efter dronningen af Savoyen, der havde toppings af tomater, mozzarella og basilikum som favorit.
Hemmeligheden bag den perfekte dej og pizzasauce
Opskriften på den perfekte opskrift blev traditionelt set opfattet som en beskyttet hemmelighed der gik i arv i familien. Man kan dog selv prøve kræfter med at lave original Napolitansk ved at følge Vito Iacopelli, der deler ud af opskrifterne fra de hemmelige gemakker.
På YouTube kanalen Pro Home Cooks kan man se en trinvis gennemgang af hvordan man tilbereder den perfekte dej og sauce samt bager den. I de fleste videoer benytter en man en klassisk pizzaovn, men man kan faktisk stort set opnå samme resultat ved at benytte en bagesten.
Forskellige varianter
Retten laves som udgangspunkt ved at forme dejen, tilføje fyld og bage ved meget høj temperatur (omkring 360 grader) i en speciel ovn, der kan nå højere temperaturer end almindelige ovne. De fleste bages som fladbrød, medens andre foldes sammen omkring fyldet, eks. Calzone. Der findes forskellige traditioner for bagning og fyld – alt afhængig af hvor henne i verden man færdes.
Tynd, middel-tyk eller tyk bund
I Danmark har bager man typisk med en middel-tyk bund, og et forholdsvist overdådigt lag af toppings af lav eller middelmådig kvalitet. I det sydeuropæiske bages den oftest på en tyndere bund og med et forholdsvist tyndt lag af kvalitetstopping rig på umami. USA har blandt andet en udgave, kaldet deep pan-pizza eller Chicago-style, der bages i en form, som giver en høj kant, der minder om en tærte. I Detroit har man en type kaldet Detroit-style som er firkantet mv.
Jeg må nok sige at vi blev overrasket herhjemme, over hvor meget bedre pizzabunden bliver med det fine hvedemel og hvor stor en forskel der er på at bage pizzaen på en rigtig pizzasten i stedet for på en almindelig bageplade. Vi prøvede først at bage pizzaen på en almindelig metal bageplade i vores ovn på 280 grader – det var ikke godt, bagepladen bøjede helt sammen på grund af varmen tror jeg og pizzaen blev brændt i bunden og stenhård. Vi prøvede så at købe en pizzasten – og hold da op en forskel det gør. Når vi bager pizzaen på en pizzasten bliver pizzaen luftig, sprød og dejlig gylden – den bliver nærmest helt professionel 🙂
Vi kiggede på forskellige pizzasten og endte med at købe en pakke hvor der også var en pizzaskovl med – og har ikke fortrudt et øjeblik: https://www.kitchenone.dk/produkt/eppicotispai-pizzasaet-med-lavasten-og-bagespade/
@heidi, tak for tippet og god detalje med at man også bør have en pizzaskovl til at få pizzaen ind og ud af ovnen ?
Så lækkert 🙂
Vi bruger bagesten til alt hjemmebag herhjemme, kan klart anbefales.
Den smager godt og er nem at lave.
Det er nu familiens yndlingsopskrift på pizzadej 🙂
Er der nogen der ved om man kan lave pizzadejen om aftenen og så lade den stå på køl og hæve indtil man skal lave aftensmad dagen efter?
Hej Julie, det gør vi nogle gange herhjemme. Hvis jeg ved at pizzadejen skal stå og hæve i køleskabet natten over, bruger jeg en mindre mængde gær, end hvis jeg skal bage pizzaerne lige efter jeg har lavet pizzadejen.
Er der nogen der ved om man kan bruge tørgær i stedet for almindeligt gær?
Hej Isabel, det kan du sagtens – du skal bare huske at blande tørgæren sammen med melet inden du tilsætter væske. Du kan læse lidt mere her om forskellen på tørgær og frisk gær.
Lækker pizzadej.
Lækkert og nemt 🙂