
Shakshuka er en ret fra det nordafrikanske og jødiske køkken hvor æg pocheres i en sauce af tomater, chili-skiver og løg. Shakshuka fungere rigtig godt som hverdagsmad da retten er nem at tilberede og kræver et minimum af tid og ingredienser.
Shakshuka er en nordafrikanske og jødiske ret med æg pocheret i en sauce af tomater, chili-skiver og løg. retten er nem at tilberede og kræver et minimum af tid og ingredienser.
Ingredienser
2 spsk. | Olivenolie |
2 tsk. | Spidskommen *stødt |
½ tsk. | Kardemomme *stødt |
1 tsk. | Kanel |
½ tsk. | Gurkemeje *stødt |
½ tsk. | Paprika *sød |
1 knsp. | Cayennepeber |
1 stk. | Løg |
2 fed | Hvidløg |
2 dåse | Tomater (hakkede) |
1 dl | Grøntsagsbouillon *el. fond |
1 tsk. | Sukker |
1 stk. | Peberfrugt *rød |
4 stk. | Æg |
1 håndfuld | Persille |
1 knsp. | Salt |
1 knsp. | Peber *friskkværnet |
Fremgangsmåde
-
Forberedelse
- Skyld peberfrugten og skær den ud i tern.
- Skyld persillen , ryst andet godt fra og hak det groft.
- Skræl og hak hvidløg og løg fint.
- Opløs en terning grøntsagsbouillon/grøntsagsfond i 1 dl kogende vand.
-
Tilberedning
- Opvarm en stegepande og rist krydderierne under omrøring på den varme pande under omrøring i et minuts tid (indtil det begynder at dufte).
- Kom olie, hvidløg og løg på stegepanden og sauter løgene til at de er klare. (de skal ikke tage farve).
- Tilsæt grøntsagsbouillon-/grøntsagsfond.
- Tilsæt hakkede tomater, salt, peber og sukker og lad retten simre uden låg, indtil væden er simret lidt ind (det tager ca 8-10 minutter).
- Tilsæt peberfrugt og lad dem simre med i et par minutter
- Smag retten til med salt, sukker og kryderier.
- Slå æggene ud i retten og rør en smule af æggehviden rundt i retten. Sæt låg på og lad den stå til æggehviderne er faste.
-
Servering
Brug en paletkniv og tag/skær et stykke af shakshukaen med æg på og anret det på en flad tallerken. Konsistensen på den færdige shakshuka minder lidt om lasagne (uden plader). Pynt shakshuka-stykket med et skvæt lækker olivenolie og et drys med hakket persille og friskrevet citronskal.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 178 kcal |
Galleri
Om Opskriften
Shakshuka anses som en nationalret i Israel der overvejende spises til morgenmad. Shakshuka’en er en krydret ret der formodentlig oprindeligt stammer fra Tunesien, Algeriet og Ægypten og blev sandsynligvis indført til Israel af tunesiske jøder, hvorefter retten opnåede bred popularitet. Der findes varianter af retten som for eksempel i Tyrkiet, hvor en Shakshuka ikke tilberedes med æg men med i stedet for med aubergine, squash, kartofler og yoghurt.