
Vinaigrette dressing
Denne vinaigrette dressing opskrift er nem og hurtig at røre sammen når aftensmaden er ved klar og salaten lige skal vendes sammen. Vinaigretten består af olie blandet sammen med æbleeddike, dijon, honning og en smule salt og peber. Det lyder næsten for nemt og enkelt, men en simpel Vinaigrette dressing kan faktisk gøre underværker for en salat på en let sommersalat. Derudover kan den også fint serveres til maden, som eks. til hjemmelavede burgere sammen med eks. syltede rødløg.
Hvad er Vinaigrette?
Vinaigrette fremstilles ved at blande en olie samme med noget surt som eksempelvis eddike eller citronsaft mv. Blandingen kan suppleres med salt, urter- og krydderier. Vinaigrette benyttes ofte som en salatdressing, men kan også benyttes som en marinade.
Vinaigrette dressing opskrift der nem og hurtig at røre sammen når aftensmaden er ved klar og salaten lige skal vendes sammen.
Ingredienser
Ingredienser
4 spsk. | Olivenolie |
2 spsk. | Æblecidereddike *el Balsamicoeddike |
1 tsk. | Honning |
½ tsk. | Sennep *Dijon |
½ tsk. | Citronsaft |
1 knsp. | Salt |
1 knsp. | Peber |
Fremgangsmåde
-
Ttilberedning
- Kom alle ingredienserne i en skål og rør det sammen til vinaigretten er ensartet i konsistensen.
Mere om Vinaigrette
Vinaigrette er en type salatdressing fremstillet ved at blande olie og eddike. Det er et simpelt, men alsidigt krydderi, der bruges i en række retter rundt om i verden. Det er blevet brugt i århundreder til at forbedre smagen af salater, grøntsager og kød.
Vinaigrettes oprindelse
Vinaigrettes oprindelse kan spores tilbage til gamle civilisationer, såsom grækerne og romerne, der brugte eddike som krydderi. Ordet “vinaigrette” kommer fra det franske ord “vinaigre”, hvilket betyder eddike. Den tidligste kendte opskrift på vinaigrette er fra det 17. århundrede, hvor den blev lavet ved at blande olie, eddike og urter. I dag fremstilles vinaigrette i mange lande rundt om i verden med forskellige variationer og ingredienser.
Kulturel brug
Vinaigrette er blevet brugt i en række forskellige kulturer rundt om i verden. I fransk køkken bruges det ofte som dressing til salater og grøntsager. I middelhavskøkkenet bruges den som marinade til kød, fisk og grøntsager. I latinamerikansk køkken bruges den som dressing til ceviche, en skål lavet af marineret fisk eller skaldyr. Vinaigrette bruges også i mange andre køkkener som mellemøstlige og asiatiske, hvor den bruges som salatdressing, marinade eller en dukkert.
Ernæring
Vinaigrette er relativt lav i kalorier og fedt sammenlignet med andre salatdressinger. Den er lavet med olie og eddike, som begge er kilder til sunde fedtstoffer. Eddiken, der anvendes i vinaigrette, indeholder også eddikesyre, som har vist sig at have gavnlige virkninger på blodsukkerniveauet og vægtkontrollen. Det er dog vigtigt at bemærke, at vinaigrette kan være højt i natrium, hvis der anvendes købt dressing, og også tilsætning af for meget olie kan gøre det højt i kalorier.
Vinaigrette og det moderne køkken
I dag bruges vinaigrette på forskellige måder i moderne køkken. Det bruges ofte som salatdressing, marinade og dyppesauce. Det bruges også i mange sundheds- og wellnessprodukter, såsom detox te og kosttilskud. Med den voksende interesse for sund kost og hjemmelavet mad er mange mennesker begyndt at lave deres egen vinaigrette derhjemme ved hjælp af en række ingredienser såsom forskellige typer olier, eddike og urter. Vinaigrette er også blevet brugt i mange trendy retter såsom poke bowls og kornskåle, hvilket beviser sin alsidighed og tilpasningsevne i moderne køkken.
Ernæringsfakta
Mængde pr. | 100 g |
Kalorier (kcal) | 448 kcal |
Fedt | 50 g |
Mættet fedt | 9 g |
Enkeltumættede fedtsyrer | 15 g |
Flerumættede fedtsyrer | 24 g |
Natrium | 1 mg |
Kulhydrat | 2.5 g |
Sukker | 2.5 g |
Lækkert – kan anbefale at tilføje en lille smule sojasauce.
Og en smule hvidløg 🙂