Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Frankrig Vin

Frankrig

Som én af verdens førende tonegiver- og producenter af vin, er Frankrig uden vin, som at tænke vin uden Frankrig.

Frankrig leverer meget- og mange slags, fremragende vine – mere end noget andet land i verden. Dette skyldes i høj grad den Franske geografi. Frankrig har en enestående beliggenhed, fra det brusende Atlanterhav til den blide middelhavskyst, med kontinentets landmasser i ryggen i øst og et righoldigt udvalg af jordtyper, herunder mere end noget andet land i verden af den kostelige Calcaire (kalksten), der er befordrende for vinkvaliteten. Klimaforandringerne påvirker ligeledes høsttidspunkterne og vinstilen.

Frankrigs er synonymer med store vine

Frankrig har mange og varierede vinområder – navne som eks. Bourgogne og Champagne han længe været synonymer med stor vin, at de i tidens løb har været benyttet som begreber. Før i tiden var vinavl langt mere udbredt i, Frankrig, men det samlede vinareal er skrumpet betragteligt – groft sagt på grund af Phylloxera (vinlus), voksende byen og skiftende smag i den nordlige del og støtteprojekter til nedbringelse af vandstanden i Europas sø af overskudsvin.

Frankrig definere, klassificere og kontrollere vin

Frankrig har ikke blot gode vinmarker – her defineres, klassificeres og kontrolleres vin langt grundigere end i noget andet land i verden. Det startede med ”Appellation d’origine contrôlée”, der skabte fornyelse ved at begrænse brugen af geografiske navne til vine lavet i et præcist defineret område. Lovgivningen fastlægger også, hvilke druesorter der må dyrkes, det maksimale høstudbytte pr. hektar, hvor modne druerne mindst skal være, og i nogen grad hvordan vinen skal laves. Det debatteres hvorvidt de bredt efterlignede AOC-regler er en national skat eller en unødig” restriktiv spændetrøje, der kvæler eksperimenter og hæmmer Frankrig i konkurrence med produkter fra den mere liberale ”nye vin verden”.

Vinregioner

1