Priorat
Klassiske spansk vin fra Priorat
Den klassiske vin fra Priorat er lavet på druerne Garnacha og Cariñena og har koncentrerede aromaer af lakrids, tjære og brandede kirsebær.
Rødvin fra Priorat er usædvanlig
Rødvin fra Priorat (regionen producerer også små mængder hvid og rosé) er usædvanlig i tre henseende. For det første er det en af de eneste førende vine baseret på Grenache – et klassement kun forbundet med røde Chateauneuf-du-Pape og top-vine fra Californiens Sine Qua Non. For det andet er det én af kun to stilarter til at holde Spaniens top-niveau DOCa-klassificering (den anden er Rioja). Og for det tredje er Priorat gået fra at være næsten uhørt på det internationale vinmarked til at være en af verdens dyreste vine.
Spaniens varme og tørre klima giver et lavt udbytte
Spaniens varme, tørre vinmarker er kendt for deres lave udbytte, og Priorats vinstokke er selv ud fra spanske standarder lave. Udbyttet her er i gennemsnit mindre end fem hektoliter pr. Ha (hl / ha). Det spanske gennemsnit er 25 hl / ha, mens vinmarker i det kolde, våde Tyskland giver op til 80 hl / ha. Udbyttet er knyttet til kvalitet: Des lavere udbytte, des højere kvalitet. Der er hovedsageligt tre grunde til Priorats lave udbytte: klima, næringsfattig jord og vin-alder.
Det officielle vinproduktion i Priorat (som er omgivet af Montsant DO) dækker 11 sogn, der alle ligger i området omkring byen Tarragona. Klimaet her er usædvanligt kontinentalt i betragtning af dets relative nærhed af Middelhavet (Torreja del Priorat ligger kun 25 km fra kysten). Sommeren er lang, varm og tør med en årlig gennemsnitlig nedbør på 500 mm – som er sammenligneligt med det tørre og støvede Montilla-Moriles sydpå i Andalusien. Den særlige kombination af geografiske faktorer gør dette til et af de varmeste, tørreste områder overalt i Spanien.
Jord er af største betydning for Priorat-vinproducenter. Regionens primære jordtype er llicorella, en fritdrenerende, næringsfattig jord, der består af delvist nedbrudt skifer og kvarts (‘llicorella’ er det katalanske navn på skifer).
Priorats nylige berømmelse kan dateres tilbage til det 12. århundrede
Priorats relativt nylige berømmelse beror på regionens lange historie med vinfremstilling. Vinfremstillingen stammer tilbage til det 12. århundrede, da munke fra den karthusiske orden oprettede et Priorato dei Scala Dei-kloster og plantede vinmarker i området. Klosterets ruiner kan stadig besøges i dag, og vinstokke omkranser stadig bjergskråningerne under det.
De fleste Priorat-vin ældes i egetræsfade i mindst 12 måneder, og de officielle Priorat DO-produktionslove anerkender tre niveauer af vinkvalitet baseret på modningstider: Crianza tilbringer et år i egetræ, efterfulgt af et år i flaske før frigivelse; Reserva bruger et år i egetræ og derefter to år på flaske; Gran Reserva tilbringer to år i eg og tre år på flaske. I realiteten er det kun vinproducenter der benytter disse traditionelle aldringsklassifikationer. Foruden de traditionelle Garnacha og Cariñena druer, benytter flere af Priorats vinproducenter internationale druesorter som eks. Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah til deres røde vine. Regionens hvide vine er fra de fire autoriserede hvide typer, Garnacha Blanca, Macabeo, Pedro Ximénez og Chenin Blanc.