Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rødvin er en rød vin, der fremstilles af hovedsageligt blå vindruer hvor skallerne gæres med under processen. Rødvine sorteres i mange kategorier og er danskernes foretrukne vin.

Rødvin er vin primært fremstillet på blå vindruer

Rødvin er en rød vin, der fremstilles af hovedsageligt blå vindruer hvor skallerne gæres med under processen. Rødvine sorteres i mange kategorier og er danskernes foretrukne vin.

Rødvinens farve

Rødvine kan variere i farven fra mørk lyserød til næsten sort, og der kan være stor variation i mængden af blå eller gul man ser ved glassets rand. Rødvinens farve afhænger af de valgte druesorter, af årgangens særlige egenskaber, af druernes sundhed, af vinifikationsteknikken (især omfanget af Maceration), af vinens PH og af den mængde tid, vinen har tilbragt på en tank, et fad og en flaske. En rødvin, der er blevet oxideret, eller som er mange årtier gammel, kan have samme mørkgyldne farve som en meget gammel hvidvin.

Rødvin og produktion

Der produceres rødvin i næsten alle verdens vinregioner, men i de kolde egne produceres der mindre mængder, da det kan vare svært at få tilpas pigmenter i de fleste drueskaller til at give en rigtig rød vin. Det franske ord for rød er rouge, det italienske rosso, det spanske og portugisiske tinto, det russiske tjernij og det tyske rot. Spanien inddeler sine rødvine i vine der virkelig er tinto, og i lettere typer kaldet Clarete.

Det er først siden udviklingen af flasker egnet til lagring af vin, at rødvine har kunnet markere sig som overlegne over for hvidvine. I 2000-tallet er en generel markedsinteresse for hvidvine i 1970erne blevet overhalet af et rødvinsboom fra. 1990erne, fremmet af en tro pa de nye markeder i Asien pa, at rødvin er sundere (og visuelt mere ‘rigtig’ vin) end hvidvin.

01.06.2020 af